PREDSJEDNIK VENEZUELE NAJAVIO UVOĐENJE VIRTUALNE VALUTE: ‘Bazirat ćemo ju na rezervama nafte, zlata, dijamanata…’

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro u nedjelju je najavio uvođenje “petra”, virtualne valute bazirane na rezervama nafte te zemlje za borbu protiv financijske blokade Sjedinjenih Država.

“Najavljujem da će Venezuela pokrenuti novi sustav kriptovalute bazirane na naftnim rezervama. Venezuela će osnovati kriptovalutu ‘petro’, kako bi napredovala u pogledu monetarne neovisnosti i pristupila financijskim transakcijama bez obzira na financijsku blokadu”, rekao je Maduro u svom tjednom televizijskom obraćanju.

Zalihe plina, zlata, dijamanata….

Osim nafte, a Venezuela posjeduje najveće rezerve na planetu, nova virtualna valuta će se temeljiti na plinu, zalihama zlata i dijamanata, rekao je predsjednik. To će nam omogućiti napredovanje prema novim oblicima međunarodnog financiranja za gospodarski i društveni razvoj zemlje, dodao je Maduro.

Zemlja, koja se bori s padom cijene nafte iz koje izvlači 96 posto svojih deviza, prisiljena je restrukturirati vanjski dug procijenjen na oko 150 milijardi dolara, dok stanovništvu nedostaju hrana i lijekovi jer nema novca za njihov uvoz.

Caracas optužuje Washington za “financijski progon”, nakon što je američki predsjednik Donald Trump krajem kolovoza nametnuo gospodarske sankcije Venezueli.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj