‘ZBOG IZDAJE’: Ubijen bivši čelnik Jemena Ali Abdullah Saleh

Bivši predsjednik Jemena Ali Abdullah Saleh ubijen je u Sani, potvrdila je Salehova Stranka općeg narodnog kongresa.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci na kojima se vidi tijelo osobe koja liči na Saleha, a na jednoj se vidi kako naoružani borci u deki nose tijelo u kamionet.

Salehova stranka ranije je negirala da je njen čelnik ubijen i navela da će se on vratiti da bi predvodio njihove snage protiv pokreta Husa u prijestonici Sani. Stranka općeg narodnog kongresa je kasnije potvrdila ovu vijest za medije.

On se nije pojavio u javnosti otkad su objavljeni navodi o njegovoj smrti.

Ubijen zbog ‘izdaje’

Lider pobunjeničkih Houtha u Jemenu Abdul-Malik al-Houthi izjavio je danas da su te snage ubile bivšeg jemenskog predsjednika Ali Abdullah Saleha zbog njegove “izdaje”.

U opširnom govoru koji je emitirala televizija Al Masirah bliska pokretu, pobunjenički lider je Salehovo ubistvo opisao kao “historijski poraz koalicionih snaga”, misleći na koaliciju arapskih država na čelu sa Saudijskom Arabijom protiv koje se Houthi bore, prenosi AP.

Ne spominjući Salehovo ime, Al-Houthi je rekao da je znao za njegovu komunikaciju sa koalicijom i za njegove namjere da se okrene protiv Houtha.

On je dodao da je Salehu poslao nekoliko upozorenja.

“Obavijestili smo lidera izdajničke kriminalne vojske da se povuče, da bude mudar, da zaustavi svoju vojsku u činjenju zločina. Danas je dan pada izdajničke zavjere”, rekao je Al-Houthi.

On je naglasio da Houthi, poznati i kao Ansar Allah, nemaju neprijatelje u Salehovoj partiji Generalnog narodnog kongresa koja je bila vladajuća stranka u Jemenu pod Salehovom vladom, a koja je sada i sama podijeljena.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj