ČAK I KADA ODE TRUMP NIŠTA NEĆE BITI KAO PRIJE! Gabrijel: Washington gubi poziciju svjetskog lidera

Njemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel rekao je danas da se svjetski poredak mijenja i da se polako gubi dominantna uloga SAD kao svjetskog lidera pod administracijom predsjednika Donalda Trampa.

On je na forumu o spoljnoj politici danas u Berlinu rekao da Njemačka mora aktivnije da brani svoje interese, ako misli da se suprotstavi Vašingtonu. “Globalna dominacija SAD polahko postaje historija. Postepeno američko napuštanje uloge garanta multilateralizma, koga predvodi Zapad, ubrzava promjenu svjetskog poretka sa neposrednim posljedicama po Njemačke i evropske interese”, rekao je on.

On je dodao da Njemačka ne može samo da reaguje na američku politiku, već mora formirati svoj stav. “Čak i kada Tramp napusti Bijelu kuću odnosi sa SAD-a više nikada neće biti isti”, rekao je Gabrijel, prenosi “RT”.

Gabrijel je optužio SAD da više ne vide svijet kao globalnu zajednicu, već kao borilište gde se svako bori za prednost. On je dodao da Evropa mora jasnije da definiše svoje interese kako bi postala važan globalni igrač. “Kako se SAD povlače sa međunarodne scene, niko se nije okrenuo EU”, rekao je on, dodajući da EU više ne stoji iza određenih vrijednosti, optuživši članice bloka da tretiraju EU kao da “imaju još jednu u džepu”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj