‘EFENDIĆEVA RAJA’ UHLJEBA I PRIMITIVACA: Nakon šovinističkih ispada Dženana Selimbegovića, poznata novinarka pisala Predsjedništvu BiH, javnost očekuje istragu

Poznata urednica izuzetno gledanog serijala “Interview 20” Sanela Prašović-Gadžo u petak je u svojoj emisiji ugostila ratnu reporterku Arijanu Saračević-Helač, s kojom je razgovarala o brojnim aktuelnim temama u Bosni i Hercegovini. 

Tokom veoma zanimljivog i gledanog intervjua, koji je u bh. javnosti izazvao pozitivne reakcije, Sanela i Arijana su se dotakle brojnih tema poput “zašto se mladi novinari plaše političara”, te kako je “vlast izdala sve nas, svu tu našu borbu za istinu, za građansku BiH”, ali i “ljude koji su dali živote za BiH…”.

Gledana emisija

Ta se emisija nije dopala Dženanu Selimbegoviću, zamjeniku sekretara Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je na veoma primitivan način na svom Facebook profilu reagirao na ratna sjećanja agresorske prošlosti dvije iskusne novinarke.

– Gledam trailer za nekakav intervju na BHT-u. Sjele dvije “polovnjače” jedna nasuprot druge. Jedna loše izblajhana, a druga sa sfušerenim kolagenom u usnama. Ljudi ih zovu novinarkama. I sada ova izblahajna, mrtva-hladna kroz čuperak loše njegovane kose, izvali da je BiH u ratu odbranila u stvari šaka novinara na BHT-u. Ništa Armija BiH, ništa heroji, ništa Alija…samo ona i njena raja… – napisao je Selimbegović.

Nije trebalo dugo čekati na odgovor Sanele Prašović-Gadžo, koja je na primitivan rječnik Selimbegovića i njegove šovinističke optužbe reagirala objavom na Facebooku.

I njenu objavu prenosimo u cijelosti:

Obraćam se Predsjedništvu Bosne i Hercegovine,

Cijenjeni predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović,

članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović,

kao osoba koja 26 godina radi posao novinara i urednika u Bosni i Hercegovini od Vas kao kolektivnog šefa države očekujem da na najoštriji način sankcionirate ponašanje uposlenika drzavne institucije, Predsjedništva BiH.

Riječ je o zamjeniku sekretara Predsjedništva BiH Dženanu Selimbegoviću koji u javnom prostoru koristi jezik kojim vrijeđa, ponižava i potcjenjuje druge osobe. Takvo ponašanje ne samo da narušava ugled osoba o kojima drsko, primitivno i bezobrazno piše, već nedvojbeno narušava i ugled institucije koju predstavlja i u kojoj radi a to je u konkretnom slučaju Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Gosp. Čoviću, Vas kao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH pozivam da javno osudite bahato i primitivno ponašanje uposlenika Predsjedništva BiH te da protiv istog poduzmete mjere sankcioniranja. Vokabular koji Dženan Selimbegović koristi priliči ulici a ne najvišoj državnoj instituciji.

Osobe koje su aplaudirale ovom skandaloznom postu a posebno državne službenike poput predsjednika Asocijacije mladih SDA Salko Zildžić, koji je ujedno i savjetnik federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare pozivam da nauče ponešto o poštovanju drugih osoba, te da oni koji poput Zildžića i Selimbegovića rade u državnim institucijama sebi ne mogu dopustiti brutalno i primitivno vrijeđanje drugih, kao niti odobravanje takvog ponašanja.

Arijana Saračević Helač i ja smo bile ratne reporterke, cijeli rat smo provele u našoj BiH. Bile smo u rovovima sa borcima i to naši heroji znaju.

Jednako kao što cijela BiH zna da je TVBiH 2.maja povezivanjem naših tv linkova i veza spasila ovu državu kada je predsjednik Alija Izetbegović bio zarobljen. Očito to samo ne zna i ne razumije izvjesni Dženan Selimbegović.

I na kraju, drago mi je što će moj post vidjeti i diplomate koji obnašaju veoma visoke funkcije predstavnika mnogih država u BiH kao što su SAD, Njemačke, Velike Britanije i drugih, te oni iz misija OSCE, NATO, USAID, EU… kako bi uvidjeli sa kakvim ljudima imaju posla a ti isti obnašaju veoma visoke funkcije u Predsjedništvu BiH.

Slike u prilogu su sa Facebook profila Dženana Selimbegovića, zamjenika sekretara Predsjedništva Bosne i Hercegovine! – napisala je Sanela Prašović Gadžo.

Kako saznajemo iz izvora bliskih Selimbegoviću, isti je blizak prijatelj Semira Efendića načelnika općine Novi Grad Sarajevo, od ranije poznatog bh. javnosti po šovinističkim izjavama i širenju mržnje na rasnoj i spolnoj osnovi.

Udruženje “BH novinari” uputilo javni protest

Udruženje “BH novinari” uputilo je javni protest Sekretarijatu Predsjedništva BiH, povodom neprimjerenog govora i mizoginih komentara uposlenika Sekretarijata Dženana Selimbegovića. U protestu se između ostalog traži da generalni sekretar Predsjedništva BiH Boris Buha najozbiljnije razmotri i osudi neprimjereno javno oglašavanje Dženana Selimbegovića, zamjenika generalnog sekretara Predsjedništva BiH.

Udruženje “BH novinari” ističe kako se u postu, koji je Selimbegović objavio na svom Facebook profilu, ne navode imena novinaki, ali “su jasno istaknute činjenice o kojem se mediju radi i o kojem intervjuu”.

Sasvim je jasno kome su upućene primitivne i proste riječi, te mizogini komentari koji u javnom komunikacijskom prostoru promoviraju muški seksizam, mržnju i omalovažavanje žena na nivou predrasuda. Budući da je gospodin Selimbegović javni službenik i uposlenik u Kabinetu generalnog Sekretara Predsjedništva, najviše državne institucije u BiH, smatramo kako javni službenici u svojim komentarima ne bi smjeli kršiti zakonske propise, standarde i vrijednosti ljudskih prava, kao i međunarodne deklaracije koje je prihvatilo državno Predsjedništvo“, navodi se u javnom protestu.

Dženan Selimbegović/Foto: Agencije

Istaknuto je da se Udruženje “BH novinari” zalaže za slobodu izražavanja, posebno na internetu.

Ali nikako ne možemo prihvatiti primitivno komentiranje izgleda novinarki, etiketiranje i omalovažavanje njihovog ženskog identiteta koji su sadržani u Selimbegovićevom Facebook postu”, dodaje se.

Gratz: Nadam se da će Bakir Izetbegović pokrenuti istragu

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Dennis Gratz traži provođenje unutrašnje istrage u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine o širenju govora mržnje.

Gratz smatra da se konačno moraju zaustaviti negativne kampanje, koje bez interesa za državu provode na društvenim mrežama “aktivisti SDA i Izetbegovićevi savjetnici, te da oni nemaju veze sa ‘odnosima s javnošću’, već sa amaterskim odnosom prema funkciji savjetnika u kabinetu člana Predsjedništva”.

Također upozorava da su oni “govor mržnje i kampanje javnog linča novinara i novinarki provodili i provode za vrijeme radnog vremena sa svojih radnih mjesta u Predsjedništvu”.

Građani BiH plaćaju da neki pojedinci pišu statuse i komentare po društvenim mrežama. Ako im je to stvarno posao neka član Predsjedništva izađe pred javnost i kaže: Da, ja sam im povjerio kao zadatak koji su jedino sposobni obavljati da komentarišu na Facebooku društvene događaje i napadaju javne radnike, novinare i neistomišljenike. Pa neka onda javnost prosuđuje po tome o Izetbegoviću – kazao je Gratz.

On se također nada da će član Predsjedništva Bakir Izetbegović pokrenuti istragu i tražiti utvrđivanje odgovornosti.

– Iza Vučića i Grabar-Kitarović stoji tim profesionalaca koji nam kontinuirano nameću teme od kojih se mi moramo kao ‘braniti’, umjesto da mi postavljamo pitanja i tražimo odgovore. Ja kao građanin BiH smatram da našoj državi šteti loš kabinet člana Predsjedništva, koji umjesto da ovih dana pažljivo radi na porukama koje naša zemlja šalje nakon presuda u Hagu, odlučuje da je bitnije za zemlju vrijeđati i provocirati neovisne medije i novinare – zaključio je Gratz u saopćenju za javnost.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj