IZAZOVI VANJSKE POLITIKE: Trump za Nijemce veći izazov od Kim Yong Una, odmah iza njega slijedi Erdogan

Nijemci vide američkog predsjednika Donalda Trampa kao veći izazov za njemačku spoljnu politiku od lidera Sjeverne Koreje, Rusije i Turske, pokazala je anketa koju se sprovela Fondacija Kerber.

Na vrhu liste briga vezanih za spoljnu politiku nalazi se problem sa izbjeglicama, a 26 odsto ispitanika je zabrinuto kada je u pitanju sposobnost Njemačke da se izbori sa dolascima tražilaca azila.  Reuters prenosi da se na drugom mjestu nalaze odnosi sa Trampom, koje je 19 odsto ispitanika ocijenilo kao najveći izazov, 17 odsto njih je navelo Tursku kao najveći izazov, deset odsto Sjevernu Koreju, dok se za Rusiju kao najveći izazov odlučilo njih osam odsto. 

Od svog dolaska u Bijelu kuću, Tramp je uznemirio građane Njemačke napuštanjem Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama, odbijanjem da potvrdi da se Iran ponaša u skladu sa nuklearnim sporazumom iz 2015. godine, te kritikovanjem njemačkog viška u trgovini i doprinosa NATO vojnoj alijansi.

Trampovi postupci su izazvali komentar njemačkog kancelara Angele Merkel kako se Berlin u budućnosti ne može osloniti na SAD i da Evropa mora da “uzme svoju sudbinu u svoje ruke”.  Od ukupno 1.005 ispitanika, njih 56 odsto je odnose sa SAD ocijenilo kao loše ili veoma loše. 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj