(VIDEO) NEISPRIČANA PRIČA JUNAKA SVJETSKOG BOKSA! Mike Tyson: Kada sam imao 14 godina obećao sam Muhamedu Aliju da ću kada odrastem ‘srediti’ Laryja Holmesa i to sam i uradio

U više navrata poznati boker Mike Tyson opisao je kako je na njega sudbinski utjecala figura Muhameda Alija, neprikosnovenog autoriteta profesionalnog boksa. Posebno se prisjetio noći kada je Lary Holmes oduzeo titulu prvaka Muhamedu Aliju. Taj je događaj kasnije definirao Tysonovu karijeru kao jednog od najboljih i najkontroverznijih prvaka u teškoj kategoriji koje je svijet ikada poznavao.

Kako i sam kaže, Tyson je bio problematično dijete iz Brownswilla u Brooclynu gdje je samo 3% njegovih vršnjaka pohađalo koledž. Uhvaćeni u kandže kriminala i maloljetničke delikvencije morali su se od malih nogu boriti. To je i bio jedan od razloga zašto se Tyson počeo baviti boksom u početku, ali jedna noć promijenila je sve.

Tyson je, u intervjuu za ESPN, rekao da ga je njegov dugogodišnji trener i ‘drugi otac’ Cus D’Amato poveo da gledaju borbu u zatvorenom krugu u Albanyju, oko sat vremena vožnje odakle su živjeli. Godine 1980. Tyson je imao samo 14 godina, ali vatra koja se zapalila u njemu te noći dok je promatrao je njegovog junaka pobijedio Larry Holmes, pomogla mu je da zadrži naslov sedam godina kasnije boreći se  protiv istog protivnika.

“Cus je žarko želio da ga pobijedim. Bio sam uvrijeđen kada je pobijedio Alija. Kad smo se vozili kući do Catskilla te noći niko u autu nije rekao ni riječ, bili smo tako uzrujani. Sljedećeg jutra, Cus je bio u telefonskom razgovoru s Muhammedom Alijem. Rekao je Aliju: “Imam ovdje crnog klinju koji će jednog dana biti prvak svijeta u teškoj kategoriji i želim da razgovaraš s njim.”

Bio je 2. oktobar, dan nakon Alijevog odustajanja. Tyson je uzeo slušalicu i rekao Aliju: “Kad odrastem, borit ću se protiv Holmesa i prebiti ga za tebe.”

Sedam godina kasnije bio je njegov red za borbu protiv Larryja Holmesa. Imao je 21 godinu i branio je svoj naslov protiv bivšeg šampiona. D’Amato je pozvao Alija da uđe u ring, a Tyson je otkrio što mu je Ali rekao prije borbe: “Sjeti se što si rekao – sredi ga za mene”. I Tyson je to učinio. U četvrtoj rundi, Tyson mu je zadao konačni udarac ubojitom desnicom koja je po treći put ostavila Holmesa na podu samo sedam sekundi prije zvona.

Zašto je jedino Muhamed Ali bio šampion?

Tyson je izašao kao pobjednik iz onoga što je nazvano “historija teške kategorije”, a njegovo ime je već urezano u povijesne knjige kao ime najmlađeg prvaka svijeta u superteškoj kategoriji.

“Sve što mi je Cus rekao bio je u pravu, da ću biti prvak i da me niko nikad neće zaboraviti. Plakati ću. Toliko je uložio u mene. Vrlo je tužno. Nemaš pojma. Bio sam mladić. Toliko teškog posla. Ali ja i Cus imali smo ogromne nade. Razgovarali smo o mnogo čemu. Ja i Cus bismo razgovarali o tome kako nas niko ne može pobijediti, kako smo nepobjedivi. To je bio naš način razmišljanja. Nismo se bojali nikoga.”

Očigledno se Tyson gušio tokom tog razgovora, prisjećajući se borbe s Larryjem Holmesom i onim što je učinio, ne za sebe, već za najvećeg boksera svih vremena, Muhammada Alija.

Predstavljajući ga u lasvegaškom ‘Hall of Fame’, Tyson je kazao kako ne bi bio ono što jeste da nije bilo Muhammada Alija i kako je bio njegov neprikosnoveni uzor. Tada je objasnio šta znači biti šampion: ‘Šampion je onaj koji savladava životne teškoće, onaj ko se žrtvuje za druge….Muhammed Ali je imao tu svijest da je svijet veći od njega. Ja sam na vrhuncu karijere mislio da sam veći od svijeta: ja sam glavni, ja sam zvijer, sve uzimam. Šampion  nikada ne uzima, on oslobađa i daje sve. Zato je Muhamed Ali šampion“.

 

(Global CIR)

Komentiraj