NESVRSTANI BALTIK! Sipilä: Finska treba ostati vojno neutralna

Finska treba ostati vojno neutralna jer to pomaže jačanju sigurnosti u regionu Baltičkog mora, rekao je finski premijer Juha Sipilä uoči obilježavanja 100 godina nezavisnosti zemlje.

“Finska i Švedska sada čine jednu vojno nesvrstanu zonu i to jača sigurnost i stabilnost u regionu Baltika. Ne vidim razloga da to mijenjamo”, rekao je Sipilä Reutersu. On je dodao da je Finska dio zapadne zajednice. “To je naše mjesto”, rekao je Sipilä.

Vojna saradnja sa Švedskom i EU

On je istakao da njegova vlada zadržava opciju da zatraži članstvo u NATO-u, ali i dalje ostaje neutralna i planira da pojača saradnju u oblasti odbrane sa Švedskom i EU-om. “Želimo da budemo u srcu EU-a i da utičemo na budućnost bloka. Ali, osnovna razlika između nas i većine članica EU-a je naša vojna neutralnost“, rekao je Sipilä.

Prema nedavno provedenim istraživanjima, samo 22 posto Finaca podržava mogućnost članstva u NATO-u, dok je 62 posto protiv. Sipilä je rekao da bi bilo kakav potez u tom pravcu zahtijevao referendum.

Finska je bila dio Ruske imperije i dobila je nezavisnost tokom Oktobarske revolucije 1917. godine, ali ju je skoro izgubila boreći se protiv SSSR-a u Drugom svjetskom ratu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj