PITANJE SVIH PITANJA U IZRAELSKO-PALESTINSKOM SUKOBU! Papa traži status quo u Jerusalemu, službeni Pariz i Berlin protiv Trumpove odluke

Papa Franjo zatražio je u srijedu da se poštuje status quo u Jerusalemu i pozvao na razboritost i mudrost, nekoliko sati prije nego što bi američki predsjednik Donald Trump trebao priznati Jeruzalem izraelskim glavnim gradom, javljaju agencije. 

Slikovni rezultat za jerusalem

“Ne mogu skriti duboku zabrinutost situacijom stvorenom zadnjih dana oko Jeruzalema”, rekao je Franjo na tjednoj općoj audijenici.  “Pozivam na poštivanje statusa quo u Jerusalemu u skladu s važećim rezolucijama UN-a”, rekao je.  “Jerusalem je jedinstveni grad, svet židovima, kršćanima i muslimanima, koji štuju sveta mjesta svojih religija”, rekao je Franjo.

“Molim Gospodina da se sačuva i osnaži identitet Jerusalema, na dobro Svete Zemlje, Bliskog istoka i svijeta. Molim se da prevladaju razboritost i mudrost, da se ne dodaju nove napetosti u svijetu već prepunom okrutnih sukoba”, rekao je.

Američki predsjednik Donald Trump večeras će objaviti da Sjedinjene Države priznaju Jerusalem kao izraelski glavni grad, objavio je viši dužnosnik njegove administracije, u potezu koji će vjerojatno izazvati nestabilnost, a možda i potaknuti nasilje na Bliskom istoku.  Unatoč brojnim upozorenjima iz Europe i arapskog svijeta, Trump će svoju odluku objaviti u 19 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Pitanje svih pitanja

Svoju su zabrinutost američkom najavom u srijedu iskazali Teheran, London, Peking i Moskva, iako je kremaljski glasnogovornik Dmitrij Peskov kazao da Rusija da ne želi unaprijed komentirati odluke koje još nisu donijete.  Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u srijedu je u Bruxellesu rekao američkom kolegi Rexu Tillersonu kako bi priznanje Jeruzalema izraelskim glavnim gradom bila teška pogreška. “Cijeli svijet je protiv toga”, kazao je.

Protiv toga jučer su se izjasnili i saudijski i jordanski kraljevi i egipatski predsjednik, kao i službeni Pariz i Berlin. Ministri vanjskih poslova EU-a izravno su to kazali američkom državnom tajniku Tillersonu, kojeg je u Bruxellesu dočekao hladan prijem.  Posebni izaslanik UN-a za Bliski istok Nikolaj Mladenov kazao je da budućnost Jeruzalema “moraju dogovoriti Izraelci i Palestinci, izravnim pregovorima, za istim stolom”.

Američki predsjednici dosad su se suzdržavali proglasiti Jerusalem izraelskim glavnim gradom, unatoč izraelskim pritiscima, u želji da ostanu neutralni u mirovnom procesu. Status Jerusalema je pitanje svih pitanja u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu.

Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo izraelsko proglašenje Jerusalema glavnim gradom

Izrael je u Šestodnevnom ratu 1967. okupirao istočni, arapski dio Jeruzalema. Godine 1980. Izrael je proglasio Jerusalem svojim glavnim gradom te se u zapadnom Jerusalemu nalazi sjedište predsjednika, premijera, parlamenta (Kneset) i gotovo sva ministarstva.

Vijeća sigurnosti UN-a proglasilo je tu izraelsku odluku ništavnom i međunarodna zajednica ne priznaje izraelski suverenitet nad istočnim Jerusalemom. Sve države koje priznaju Izrael svoja veleposlanstva imaju u Tel Avivu.

Palestinci žele istočni Jerusalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom. Američko prihvaćanje Jerusalema za izraelsku prijestolnicu prekinulo bi desetljećima dugu politiku SAD-a da se o statusu grada treba odlučiti u pregovorima s Palestincima.

Dio zemalja, među njima Njemačka i Francuska, u srijedu su upozorile svoje građane da su u Jerusalemu mogući neredi i nasilje.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj