SAKAŠVILI DOBIO ROK OD 24 SATA ZA PREDAJU: Nakon što je pobjegao, još jednom nadmudrio policiju: ‘Neće me uspjeti pritvoriti’

Policija je danas upala u prosvjedno šatorsko naselje pred parlamentom u Kijevu u pokušaju da uhiti Mihaila Sakašvilija, bivšeg predsjednika Gruzije, a danas oporbenog vođe u Ukrajini, a on je poručio da se neće predati pošto su ga jučer njegovi pristaše oslobodili iz ruku policije.

Sakašvilija su njegovi ukrajinski pristaše oslobodili iz policijskog kombija pošto je njegovo uhićenje izazvalo sukobe s policijom u središtu Kijeva, a on je zatim, okružen svojim pristašama, pozvao na prosvjede protiv ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka. U srijedu se Sakašvili oglasio nakon upada interventne policije i rekao da su ga agenti tražili u pogrešnom šatoru i nastavio je igru skrivača s ukrajinskim vlastima, piše agencija Reuters.

“Tajna služba neće me uspjeti pritvoriti”, rekao je Sakašvili za njemački tabloid Bild u komentaru objavljenom danas pošto mu je tužiteljstvo dalo rok od 24 sata za predaju, prenosi agencija dpa. “U 24 sata cijeli ukrajinski pravosudni sustav učinit će sve potrebno da se Sakašvili, koji je sada bez državljanstva, suoči s istragom, a poslije i sa sudom”, rekao je u obraćanju parlamentu glavni državni odvjetnik Jurij Lučenko.

Sakašviliju je Ukrajina ukinula državljanstvo u srpnju.

U srpnju mu ukinuto državljanstvo

U utorak je uhićen u Kijevu na krovu zgrade u kojoj je živio. Sakašvili se prvo sklonio sklonio na krov bježeći pred policijom koja je došla u njegov stan s nalogom za uhićenje. Nakon što ga je policija ugurala u policijski kombi, njegovi pristaše provalili su u vozilo i oslobodili ga.

Bez državljanstva svoje domovine Gruzije ostao je i ranije kada je protiv njega pokrenuta istraga za korupciju i zlouporabu ovlasti.

Sakašvili je u rujnu ušao u Ukrajinu ilegalno, a onda je na skupovima diljem zemlje vodio protukorupcijsku kampanju protiv predsjednika Porošenka.

Ukrajina sumnjiči Saakašvilija da je primao novac od kriminalne skupine povezane s bivšim predsjednikom Viktorom Janukovičem koji je planirao smijeniti postojeću vladu, rekao je Lučenko novinarima u utorak nakon Sakašvilijeva uhićenja.

“Porošenko je potpuno lud. Svi znaju i pravi je apsurd optužiti me za suradnju s Rusijom. To je potpuno namješteno. Porošenko strahuje da bih mu ja mogao postati politička opasnost. I u tome je cijela stvar”, rekao je Saakšvili za Bild.

‘Porošenko je potpuno lud’

Pošto su ga pristaše oslobodili iz kombija Sakšvili je marširao do saveznog parlamenta uz 2000 svojih pristaša tražeći Porošenkovo svrgavanje s vlasti. Najmanje je pet osoba privedeno u sukobima njegovih pristaša i policije, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

“Spreman sam razgovarati s istražiteljem državnog odvjetništva u šatorskom gradu”, poručio je Sakašvili u srijedu, kako prenosi Reuters.

Optužnica ga također tereti za ilegalni prijelaz poljsko-ukrajinske granice za što je zapriječena kazna od pet godina zatvora.

Sakašvili je vodio gubitnički protiv Rusije dok je bio predsjednik Gruzije, a dužnost je izgubio nakon gotovo deset godina 2013. kada ga je oporbena stranka optužila za suradnju s Rusijom.

Zatim se svrstao uz Porošenka u Ukrajini te je 2015. bio pozvan da bude guverner Odese, ukrajinskog grada na Crnom moru. Ostavku na dužnost guvernera podnio je nakon godinu i po dana na dužnosti, optuživši Porošenka za korupciju.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj