(UŽIVO) DONALD TRUMP UPRAVO PRIZNAO JERUSALEM KAO IZRAELSKI GLAVNI GRAD! Ambasada SAD-a seli se iz Tel Aviva

U video obraćanju američkoj javnosti Donald Trump je oficijelno priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela pozivajući se na ranije odluke Kongresa i Senata SAD-a koje su, prema njegovim riječima, odbijali sprovesti raniji američki predsjednici.

Trump je također naložio State Departmentu da započne pripreme za preseljenje ambasade SAD-a iz Tel Aviva u Jerusalem (ar. Al-Quds).

U svojem je obraćanju, unatoč brojnim prijetnjama, priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela. Prijatelji i neprijatelji Amerike kritiziraju taj njegov potez, no on inzistira na tome i svoj čin naziva ‘političkom hrabrošću’.

Trump: ‘Dugoročan korak prema uspostavi mira’

Kaže da se svaki dosadašnji američki predsjednik odmicao od odluke koju on danas želi objaviti te da to nije pomoglo uspostavi mira između Izraela i Palestine. On je, kaže, prosudio da je to u najboljem interesu SAD-a i miru Izraela i Palestine.

‘To je dugoročan korak k mirovnim sporazumima i procesu uspostave mira. Izrael može odrediti svoj glavni grad. Priznanje je potrebno za uspostavu mira. Prije 70 godina su SAD i predsjednik Truman priznali državu Izrael. Od tada je glavni grad bio Jeruzalem kojeg su Židovi uspostavili davno. Danas im je Jerusalem dom i sjedište vlade. Jerusalem nije samo srce tri religije nego jedne od najuspješnijih demokracija u svijetu.

Izraelci su izgradili državu u kojoj su Židovi, muslimani i kršćani slobodni živjeti po svojim uvjerenjima. Jerusalem je danas, i mora ostati, mjesto na kojem se Židovi mole, na kojem kršćani hodaju i u kojem muslimani mole. SAD službeno priznaje Jerusalem kao glavni grad Izraela’, kaže Trump i dodaje da je to prava stvar za učiniti i nešto što se jednostavno mora učiniti.

Trump je najavio i preseljenje američke ambasade iz Tel Aviva u Jeruzalem.

‘Želimo dobro za Izrael i Palestinu’

‘Nova ambasada bit će zalog miru. Želim jasno reći da želimo dobro za Izrael i Palestinu. SAD ostaju posvećene uspostavi mira koji je prihvatljiv za obj strane. Namjeravam učiniti sve što je u mojoj moći da se to dogodi. Nevjerojatna budućnost koja očekuje tu regiju je zasjenjena krvoprolićem.

Vrijeme je da sve civilizirane nacije odgovore debatom a ne nasiljem. Vrijeme je da se mladi moderni glasovi na Bliskom istoku čuju i da imaju blistavu budućnost. Posvetimo se putu međusobnog razumijevanja i poštovanja. Otvorimo svoja srca i umove mogućnostima.

Pozivam lidere regija da nam se pridruže u plemenitom pothvatu za dugotrajni mir. Hvala, Bog blagoslovio vas, Izrael, Palestince i SAD’, rekao je američki predsjednik Trump i dodao da će potpredsjednik Pence ovih dana otputovati u Jerusalem.

 

 

 

(Global CIR)

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. redlight

    Početak zapleta

    Reply

Komentiraj