(VIDEO) FORSIRA SRBIJU I CRNU GORU! Vogel: Juncker obeshrabruje BiH i Kosovo

Poznavalac prilika na Balkanu i analitičar u briselskom Centru za evropske političke studije (CEPS) Toby Vogel, ocjenjuje da je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker (Žan Klod Junker) “postupio nediplomatski kada je imenom izdvojio Srbiju i Crnu Goru, kao buduće članice Evropske unije (EU).

Bildergebnis für Vogel: Juncker obeshrabruje BiH i Kosovo

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) Vogel ističe da će ovakav pristup imati obeshrabrujući efekat na one zemlje koje se nalaze na samom početku procesa, poput Bosne i Hercegovine i Kosova.

-Istina je, naravno, da su Srbija i Crna Gora lideri pošto su najnaprednije u pristupnim pregovorima, stoga je i logična pretpostavka da će on biti naredne zemlje koje će se pridružiti EU. Imajući ovo u obzir, Evropska komisija će u februaru 2018. predstaviti strateški dokument, koji se neće ticati jedino Srbije i Crne Gore, već svih zemalja Zapadnog Balkana – potencijalnih i trenutnih kandidata.

Moja briga je da će, bez obzira što sada imamo de facto datum za Srbiju i Crnu Goru a to je 2025. godina, svi sada misliti samo na to. To je efektivno obećanje za ove dvije zemlje – da će biti u stanju da se pridruže do 2025, plus minus koju godinu, ali to je i moja pretpostavka, ističe Vogel.

-Mislim da je bilo nepotrebno da se Srbija i Crna Gora izdvoje imenom u odnosu na ostale. On (Juncker, op. a.) je mogao da ih spomene kao najnaprednije zemlje, bez direktnog imenovanja, što bi bilo malo diplomatičnije. Jednostavno je mogao da kaže da je članstvo otvoreno za sve trenutne i potencijalne zemlje kandidate. To bi bilo ohrabrujuće za one zemlje koje zaostaju jer postoji razlog zbog čega neke zemlje zaostaju, poput Kosova ili Bosne i Hercegovine. Razlozi za zaostajanje neće nestati preko noći. Izdvajanje Srbije i Crne Gore kao lidera jeste poruke da će one zemlje koje zaostaju vječno ostati iza njih, mišljenja je poznati analitičar.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj