DANAŠNJE ROČIŠTE OTKAZANO: Nastavak suđenja u predmetu Sanjin Sefić i drugi 20. decembra

Nastavak suđenja u predmetu Sanjin Sefić i drugi, koji je trebao biti održan danas u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS), odgođen je usljed nedolaska sudskog vještaka za kojeg je naknadno utvrđeno da se ne nalazi u zemlji. Novo ročište u ovom predmetu zakazano je za 20. decembra.

Naime, zastupnica optužbe, tužiteljica Advija Hajdo-Balta najavila je da će za naredno ročište biti pozvana sudska vještakinja Elmira Karahasnović, uposlenica Odjela za biološka vještačenja Federalne uprave policije.

Radi kontinuiteta suđenja Tužiteljstvo je u sudski spis uložilo zapisnik MUP-a Kantona Sarajevo o uviđaju s lica mjesta, od 10. oktobra 2016. godine.

Optužnica Sanjina Sefića tereti za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanje pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nesreći, a optužnicom u ovom predmetu obuhvaćeni su i Sanjinova sestra Sara Sefić, kao i Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić koji se terete za pomaganje počinitelju nakon izvršenja krivičnog djela.

Sefić se tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, “golfom 6” krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Sara Sefić, te Dino Alić i Amar Salihović, terete se da su iste noći pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH, tako što su ga prevezli do graničnog prijelaza Uvac, nakon čega je Sefić postao nedostupan bh. organima gonjenja, te time počinili krivično djelo pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, dok se Saud Nišić tereti da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela.

Prvooptuženi Sefić je nakon bijega u Srbiju, hapšenja i boravka u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu, odnosno provođenja ekstradicijskog postupka, 9. januara ove godine izručen pravosuđu BiH.

Inače, suđenje u predmetu “Sanjin Sefić i drugi” počelo je 21. marta, ali je zbog proteka roka dužeg od 30 dana između dva ročišta, 17. jula, formalno, počelo iznova.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj