MARTIN SCHULZ PRELOMIO: Želimo ‘Sjedinjene Države Evrope’ do 2025. godine

Deset sedmica nakon parlamentarnih izbora u Njemačkoj, održan je Kongres Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) u Berlinu gdje je lider ove partije iznio svoje zamisli o budućnosti Evrope.

Na kongresu svečano se obratio lider njemačkih socijaldemokrata Martin Schulz i iznio svoje novo viđenje budućnosti i puta kojim bi njemački socijaldemokrati trebali da idu.

U svom 76-minutnom govoru Schulz se izvinio za poraz na proteklim saveznim izborima i iskazao nadu da će novi principi koje želi iznijeti u svom govoru doprinijeti boljitku kako same partije, tako i cjelokupnog njemačkog društva.

Po pitanju Velike koalicije Schulz je rekao sljedeće: “Mi ne moramo po svaku cijenu vladati, ali mi ne smijemo ni pod svaku cijenu odustati od vlasti.” – aludirajući na to da su pregovori još u toku.

Nakon toga Schulz se okrenuo daljoj budućnosti izrekavši svoju zamisao o “Sjedinjenim Državama Evrope” koje bi trebale biti uspostavljene 2025. godine.  –Želim evropski ustavni ugovor koji bi stvorio federalnu Evropu – kazao je Schulz, bivši predsjednik Evropskog parlamenta, predlažući pisanu konvenciju građanskom društvu i građanima.

Evropa je naše životno osiguranje. To nam je jedina šansa da držimo priključak za drugim velikim regijama u svijetu – kazao je Schulz.

Također je iznio argumentaciju da bi jačanje EU zaustavilo napredovanje nacionalista s krajnje desnice, pozivajući se na pomake koje su ostvarili u Njemačkoj, kao i u Austriji, Danskoj, Finkoj, Francuskoj i Holandiji.

Ako ne promjenimo kurs, ako ne ojačamo Evropu na praktične i konkretne načine, onda će te snage pobijediti – upozorio je on.

Ponovio je da bi eurozona trebala imati veća ulaganja i zajedničkog ministra finansija i budžet.

Također je rekao da SPD mora Evropu učiniti snažnom, spriječiti zagađivanje Zemlje, ulagati u digitalne napredne tehnologije, i poboljšati socijalni status građana. Govoreći o situaciji u stranci, Schulz je izjavio da je SPD izgubio svoj profil te da se stranka mora vratiti građanima.

Još je izjavio da SPD mora postati hrabra i odvažna partija, te da posmatra SPD kao evropsku partiju.

Večeras će 600 delegata na kongresu SPD-a glasanjem odlučivati o novom rukovodstvu partije.

 

 

(Global CIR/ A. Mahmić)

 

Objavljeno u:

Komentiraj