OBAVLJAT ĆE ‘MILIJARDU MILIJARDI’ OPERACIJA U SEKUNDI: Kinezi prave najmoćniji superkompjuter na svijetu

Kineski naučnici razvijaju moćni superkompjuter koji će moći da obavi trilion (milijardu milijardi) operacija u sekundi, a tamošnji naučnici tvrde da će to biti najmoćnija “mašina” na svijetu. Kompjuter je nazvan Tianhe – 3, a njegov dolazak najavio je Meng Ksiangfei, jedan od šefova Nacionalnog superkompjuterskog centra, na konferenciji tokom 19. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine.

Bildergebnis für Tianhe - 3

Moći će kreirati projekte za čitave ‘male pametne gradove’

Bit će to, kako je rekao, deset puta brži računar od trenutno najbržeg na svijetu. Moći će da komunicira s visokim stepenom inteligencije, ali takođe da bude koristan u tradicionalnim industrijama, pravi biznis modele i kreira projekte za čitave male “pametne” gradove.

On će podržavati razvoj zdravije, moćnije i digitalizovanije Kine“, poručio je Ksiangfei.

Upravo sada, kako je objasnio, Tianhe-1, prvi kineski trilionski računar pruža podršku za više od 1.600 istraživačkih instituta u preko 20 kineskih provincija.

Kina namjerava da postane najmoćnija tehnološka sila u svijetu do 2035“, dodao je, navodeći da svake godine sa studija izađe više od 600.000 novih diplomaca obučenih za najviše tehnologije. On kaže i da će Kina nastaviti da ulaže u nova naučna i tehnološka dostignuća i navodi da je veoma zadovoljan što njegova zemlja postaje inovacijski i tehnološki snažna nacija.

Kineski ‘tehnonacionalizam’

Kina je, inače, bila svjetski lider u nauci i tehnologiji još u vrijeme koje je prethodilo vladavini dinastije Ming. A zatim su u 14. vijeku te aktivnosti značajno smanjene. Četiri najčuvenija kineska otkrića iz tog perioda su papir, kompas, barut i štamparsko umijeće. U 19. vijeku tek kineski reformisti počeli su ponovo da promovišu nauku i tehnologiju kao dio politike jačanja države.

Nakon građanskog rata koji je u Kini okončan 1949. godine pobjedom Komunističke partije, napori da se organizuje nauka u tehnologija bili su zasnovani na sovjetskom modelu, a Kulturna revolucija (1966-76) nije se odlučila za podršku kineskoj nauci i istraživanju.

Nakon Kulturne revolucije Kina je, međutim, vrlo brzo postala jedna od svjetskih vodećih tehnoloških sila, sa ulaganjima koja sada dostižu nekoliko stotina milijardi dolara godišnje, a na nauku i tehnologiju se danas gleda kao na stvar prestiža u postizanju ekonomskih i političkih ciljeva.

Čak se nerijetko naučna i tehnološka dostignuća smatraju nacionalnim ponosom, pa se čitav pokret naziva “tehno-nacionalizmom”. I kineski kosmički program je jedan od najaktivnijih u svijetu, a prije nekoliko dana objavljena je vijest da su kineski naučnici pomoću istraživačkog teleskopa na Antarktiku zapazili “optički duplikat” gravitacionih talasa koji nastaju spajanjem dvije binarne neutronske zvijezde.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj