ŠOVINIZAM NEDOPUSTIV: Formiran predmet nakon ispada Dženana Selimbegovića

Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH formirala je predmet u vezi sa govorom mržnje i šovinističkim ispadima Dženana Selimbegovića, zamjenika sekretara Predsjedništva BiH, prema novinarkama Saneli Prašović-Gadžo i Arijani Saračević-Helać. Ovo je potvrđeno u samoj instituciji, iz koje su naveli da je predmet otvoren po službenoj dužnosti “kako bi pratili dešavanja u vezi s ovim događajem”.

Bildergebnis für DŽENAN SELIMBEGOVIĆ

Podsjećamo, veliku buru u javnosti, ali i među kolegama i javnim ličnostima izazvao je Selimbegovićev Facebook status, u kojem je naše koleginice nazvao “polovnjačama” i “izblajhanim novinarkama sa loše njegovanom kosom”. Izuzev Mladena Ivanića, srpskog člana Predsjedništva BiH, koji se ogradio od ovog šovinističkog istupa, niko drugi iz Predsjedništva ili od bh. zvaničnika do danas se nije oglasio.

Napad na ljudsko dostojanstvo

Ombudsmani u saopćenju ukazuju da verbalni napadi korištenjem govora mržnje predstavljaju napad na ljudsko dostojanstvo.

“Prema standardima Savjeta Evrope najteži oblik govora mržnje predstavlja onaj počinjen od strane državnih službenika, jer ima daleko širi domet, potencijalni uticaj i može se vezati za zvaničnu politiku jedne države. Ombudsmani podsjećaju na obavezu adekvatnog sankcionisanja ovakvih napada, čime se šalje jasna poruka o neprihvatljivosti bilo kojeg oblika omalovažavanja jedne osobe na osnovu njegovih ili njenih ličnih karakteristika, širenja stereotipa i stigmatizacije u javnom prostoru“, navode, između ostalog, iz ove institucije.

Nadam se da će Predsjedništvo BiH pokrenuti postupak

“Arijana i ja smo šokirane izjavama ovog državnog službenika. Takvo šovinističko ponašanje je nedopustivo, pogotovo jer je riječ o uposleniku Predsjedništva BiH”, kaže Prašović-Gadžo.

Naglašava kako se ovo više nije odnosilo na njih dvije, već na sve žene u BiH.

Prije nas su na radaru ovog čovjeka bili i drugi ljudi, poznate ličnosti, a sada su svi ti postovi izbrisani sa njegovog FB profila. Nadam se da će Predsjedništvo BiH pokrenuti postupak protiv te osobe i da jedna takva osoba više neće raditi u Predsjedništvu“, zaključuje Prašović-Gadžo.

Prema Pravilniku o disciplinskoj odgovornosti državnih službenika u kolektivnom šefu države, određeno je da državni službenici za neprimjereno ponašanje prema građanima (među koje spada i vrijeđanje) mogu biti kažnjeni pismenom opomenom, ukorom, smanjenjem plaće, degradiranjem na niže radno mjesto, te naposlijetku i otkazom s posla.

 

(Global CIR/NN)

Komentiraj