TRUMP NAPRAVIO HRABAR POTEZ: Tilerson najavio momentalne pripreme za selidbu ambasade u Jerusalem

State Department SAD-a počet će momentalne pripreme za selidbu ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem i jačanje bezbjednosti da se zaštite Amerikanci na Bliskom istoku, najavio je državni sekretar Reks Tilerson, imajući u vidu protivljenje muslimanskog svijeta odluci o priznanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela.

On je ocijenio da odluka predsjednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalem “postavlja američko prisustvo u realnost” jer su parlament, Vrhovni sud i kabinet predsjednika i premijera u tom gradu, naveo je Tilerson u saopštenju. Takođe je objasnio da je odluka donijeta nakon konsultacija sa mnogim prijateljima, partnerima i saveznicima i da SAD “čvrsto vjeruju da postoji šansa za trajan mir”.

“State Department će odmah početi proces primjene odluke pokretanjem priprema za premještanje ambasade SAD-a iz Tel Aviva u Jerusalem”, najavio je Tilerson tokom posjete vojnoj bazi SAD u Ramsteinu u Njemačkoj. Proći će međutim nekoliko godina dok se ne izgradi zdanje ambasade, najavili su američki zvaničnici.

Također je ocijenio da je Tramp napravio hrabar potez primjenom zakona SAD-a kojim se već dugo poziva na premještanje ambasade.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj