(VIDEO) BIO JE NAJBOGATIJI ČOVJEK NA SVIJETU, A ONDA SU MU OTELI UNUKA! Odbio je platiti otkup navodeći sljedeći razlog: “Imam još 14-oro unuka i ako sad dam makar peni, onda ću imati 14 kidnapovanih unuka”

U kinima se uskoro  treba  pojaviti film “Sav novac na svijetu”, koji ponovo baca svjetlo na priču koja je zaokupila svjetsku javnost 1970-ih godina.

(VIDEO) BIO JE NAJBOGATIJI ČOVEK NA SVETU, A ONDA SU MU OTELI UNUKA: Odbio je da plati otkup, a za to je dao neverovatan razlog

Džon Pol Geti (John Paul Getty 1892-976), poznat i kao Old Džon, bio je američki milijarder koji je ipak najviše ostao upamćen po tome što je odbio da plati 17 miliona dolara za oslobađanje svog unuka. Džon Pol Geti Treći je imao 16 godina kada je 1973. kidnapovan u Rimu.

Njegov djed je u to vrijeme bio najbogatiji čovjek na svijetu. Pet puta se ženio i imao brojne ljubavnice. Svog unuka Džona Pola Trećeg upoznao je kada je ovaj imao 11 godina i ponovo se sreo sa njim četiri godine kasnije. Djed nije bio baš oduševljen svojim unukom koji je vodio boemski život.

U vreme kidnapovanja tinejdžer je radio kao slikar u Rimu. Svjesni bogatstva njegove porodice, mediji su ga prozvali “Zlatnim hipikom”. Tinejdžer je kupovao stripove kada su ga tri muškarca udarila pištoljem u glavu i otela. Odvezli su ga u jednu pećinu na jugu zemlje i pozvali njegovu porodicu od koje su tražili 17 miliona dolara. Getijevi su najprije pomislili da to tinejdžer želi da na prevaru uzme novac za sebe.

Погледај слику на Твитеру

 Imam 14 unučadi, svi bi mogli biti kidnapovani

Old Džon je medijima rekao da ne vjeruje da će platiti kidnaperima. “Imam još 14-oro unuka i ako sad dam makar peni, onda ću imati 14 kidnapovanih unuka”, rekao je on.

Nakon tri mjeseca tišine, kidnaperi su tinejdžeru odsjekli uho i poslali ga u Rim. Njegova majka Gejl je po pjegama prepoznala uho njenog sina. Međutim, Old Džon je i dalje odbijao platiti otkup, nakon čega je Gejl počela  moliti druge da joj pomognu.

Na kraju je stari milijarder ipak popustio, pa je porodica pregovarala sa kidnaperima i platila im 2,2 miliona dolara. Tinejdžer je pušten na slobodu pet mjeseci nakon otmice.

Devet godina kasnije on se predozirao metadonom i valijumom, nakon čega je ostao zauvijek paralizovan. Džon Pol Treći je preminuo 2011. godine kada je imao 54. Porodica Geti je i danas teška nekoliko milijardi dolara.

(Global CIR/Independent/Kurir/Agencije)

Komentiraj