ZEMLJAMA REGIONA BILA POTREBNA TRI MJESECA: BiH probila sve rokove za odgovore na upitnik EU

Bosna i Hercegovina je prije godinu dana dobila upitnik sa 3.242 pitanja i dan-danas još nije odgovorila na njega, iako su zemljama regiona za taj posao u prosjeku bila dovoljna tri mjeseca.

BiH probila sve rokove za odgovore na upitnik

Neorganizovanost i loši politički odnosi, kao i nefunkcionalan mehanizam koordinacije jedni su od glavnih razloga zbog kojih taj posao kasni. Kako stvari sada stoje, veliko je pitanje da li će u doglednoj budućnosti BiH uspjeti Evropskoj komisiji da pošalje usaglašene odgovore s obzirom na to da, prema nezvaničnim procjenama, trenutno postoji oko deset odsto ili više od 300 pitanja oko čijih odgovora još nema saglasnosti.

nače, procedura mehanizma koordinacije je takva da ona pitanja koja trenutno nisu usaglašena idu na viši nivo, odnosno da pitanja koja nisu dobila odgovor na nivou radne grupe budu proslijeđena potkomisijama, a ako ni tu ne bude odgovora, onda komisijama iznad kojih se nalazi ministarska konferencija i na kraju Kolegijum za evropske integracije, koji čine predsjedavajući Savjeta ministara BiH i njegovi zamjenici, te entitetski premijeri i premijeri kantona, kao i gradonačelnik Brčko distrikta.

Han je upitnik Evropske komisije BiH uručio 9. decembra 2016. godine, a nakon toga vlasti BiH same sebi su zadale rok od šest mjeseci da odgovore na sva pitanja, što se na kraju nije desilo. Nakon toga uspostavljen je novi rok, odnosno kraj ove godine, i po svemu sudeći – ni on neće biti ispoštovan.

I naravno, još niko od bh. političara nije izašao i javno priznao odgovornost za neuspjeh.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj