ČLANICE VIJEĆA SIGURNOSTI UN-a ODBACUJU ODLUKU WASHINGTONA! Nikki Haley: Ujedinjene nacije nanose štetu mirovnom procesu na Bliskom istoku

Predstavnici  Francuske, Švedske, Italije, Njemačke i Velike Britanijeu u Ujedinjenim nacijama (UN) poručili su nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a da je Jerusalem zajednička prijestolnica Izraela i Palestine, odbacujući odluku Washingtona.

Haley: Un nanose štetu Bliskom istoku

Washington i dalje ima kredibilitet kao posrednik i sa Izraelom i Palestincima, rekla je ranije američki ambasadorica u UN-u Nikki Haley, nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trampa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Prema njenim riječima, UN su prije nanijele štetu nego što su unaprijedile mogućnosti za mir na Bliskom istoku. SAD imaju kredibilitet sa obje strane. Izrael nikada neće niti treba da ga UN natjeraju na neki sporazum, ni neke druge grupe zemalja koje su pokazale nepoštovanje što se tiče izraelske sigurnosti”, rekla je ona na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

 Nikki Haley ustvrdila je da SAD “ostaje angažiran u mirovnom procesu” i odbacila je “prodike i lekcije”. “Razumijem da će promjena biti teška” za druge članice međunarodne zajednice, rekla je.  “Svrha je naših akcija napredovati prema postizanju mira. Želimo postići sporazum pregovorima”, rekla je Haley i dodala da Trump nije “donosio stajališta o granicama” i naglasila da je “status quo za sveta mjesta (u Jerusalemu) očuvan”.

Nekoliko država smatra da američka odluka krši UN-ove rezolucije. Radi se o kršenju međunarodnih zakona, naglasio je egipatski veleposlanik Amr Abulata i spomenuo “okupirani grad”. Njegov švedski kolega Olof Skoog spomenuo je rezoluciju 2334 usvojenu 23. prosinca 2016. koja naglašava da Vijeće sigurnosti neće priznati nikakvu promjenu granica od 4. lipnja 1967. uključujući i status Jeruzalema, osim onih koje su strane dogovorile u pregovorima.

Tu rezoluciju je potvrdilo 14 zemalja, a Sjedinjene Države su bile suzdržane, što je omogućilo usvajanje teksta. “Kucnuo je čas za napredovanje prema detaljnom mirovnom sporazumu”, tražio je švedski diplomat. Odluka Donalda Trumpa koja će se ostvariti za nekoliko godina, izazvala je bijes u arapskom svijetu i opće osudu partnera Washingtona.

UN zabrinut zbog moguće skalacije nasilja

UN je zabrinut zbog opasnosti od eskalacije nasilja nakon jednostrane odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznanju Jerusalema za prijestolnicu Izraela, rekao je u petak u Vijeću sigurnosti posebni koordinator za mirovni proces na Bliskom istoku, a Washington je poručio da ostaje angažiran u tom procesu.

“Od 6. do 8. decembra najavljena su tri dana bijesa”, rekao je posebni koordinator Nickolay Mladenov obraćajući se video vezom iz Jeruzalema sudionicima hitnog sastanka Vijeća sigurnosti sazvanog na traženje osam članica nakon američke odluke. Ta odluka donosi opasnost od vjerskog radikalizma, rekao je. “Jerusalem je najsloženije pitanje koje treba riješiti u izraelsko-palestinskom sukobu”, izjavio je i spomenuo simbol kršćanske, židovske i muslimanske vjere koje taj grad predstavlja.

“Samo pregovorima dviju strana može se odrediti njegova budućnost”, inzistirao je Mladenov i pozvao čelnike cijelog svijeta da budu mudri i vrate mir u regiju. Hitan sastanak Vijeća sigurnosti zatražile su Švedska, Francuska, Italija, Velika Britanija, Bolivija, Urugvaj, Egipat i Senegal.

Jedna osoba poginula, 200 ranjenih

Jedna osoba je ubijena, a više od 200 ih je ranjeno u sukobima Palestinaca i izraelskih vojnika širom Zapadne obale izazvanim odlukom američkog predsjednika Donalda Trampa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela. Protesti i nemiri izbili su u više zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj