MEĐUNARODNI USPJEH: Una Gunjak nagrađena u Torinu

“Torino Film Lab” pomaže produkciju i snimanje prvih i drugih filmova mladih cineasta, vec cijelo desetljeće. Aktualno je u sklopu Torino Film Festivala, nedavno nagrađena rođena Sarajka, Una Gunjak koja je dobila svotu od 50. 000 eura za privođenje kraju svog prvog dugometražnog, igranog filma pod  nazivom “Alfa”.

Ostvarenje je hrvatsko-bosanskohercegovačko-francusko-talijanaska koprodukcija, predstavljena profesionalcima, njih 300 koji dolaze sa četiri strane planete, okupljenih na poznatom festivalu za trajanja “Lab Meetinga”. Predstavljeno im je 12 projekata, u završnoj fazi obrade.

Mlada rediteljica je clanica Udruženja filmskih djelatnika Bosne i Hercegovine i uspješna autorica kratkometražnog filma “Kokoška” za koji je između ostalih priznanja dobila i “Europsku filmsku nagradu za najbolje kratko ostvarenje” 2014 godine. Rad na “Alfi” je započela prije dva ljeta u rezidenciji “Cinéfondation”. Projekt je također podržao i Desk Kreativne Europe-Potprogram “Media” pa sarajevska Fondacija za Kinematografiju.

Piše: Džana Mujadžić

Gunjak je diplomirala filmske studije na torinskom Sveučilistu 2008.  a dvije godine kasnije, magistrirala montažu na čuvenoj londonskoj National Film and Television School. Nastanjena u britanskoj prijesolnici obavlja posao rediteljice reklamnih uradaka i filmske montažerke. “Kokoška” je bio njezin debitantski, filmski projekt.

Producijsko priznanje “Torino Film Lab Meeting” dodijeljuje međunarodni žiri kao pomoć i pri završavanju dugometražnog djela, dok se novcana nagrada dodjeljuje nakon provjere i ocjenjivanja scenarija, budžeta, te financijskog i produkcijskog vrijednovanja ostvarenja pa njegovog javnog predstavljanja.

Priznanja dodjeluje međunarodni, profesionalni ziri koji se mijenja svake godine. Aktualno su ga sačinjavali Laura Milani, talijanska rediteljica i ravnateljica Nacionalnog muzeja u Torinu, Karin Aïnour iz Brazila, Tala Hadid, cineastica iz Maroka, američka scenaristica Anne Rose Holmer pa libanosnki producent Georges Schoucair.

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj