RELIGIJSKI TROŠKOVI: Katoličkoj crkvi iz proračuna isplaćeno 1,12 milijardi kuna, Srpskoj pravoslavnoj crkvi 27 milijuna

Od razdoblju od 2014. do 2016. Vlada je vjerskim zajednicama iz proračuna isplatila 1,12 milijarde kuna. Od toga je najveći iznos dobila Katolička crkva kojoj je u tri godine isplaćeno 1,066 milijardi.

2014. isplaćeno joj 388,14 milijuna, 2015. 380,088 milijuna, a 2016. 297, 851 milijuna kuna.

Nakon Katoličke, slijedi Srpska pravoslavna crkva kojoj je u istom periodu isplaćeno 27,6 milijuna kuna. Islamska zajednica dobila je 8,4, a Evangelistička 2,6 milijuna kuna.

Vlada je temeljem Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica iz proračuna izdvojila sredstva za 19 vjerskih zajednica za njihovo djelovanje na odgojno, obrazovnom, socijalnom, zdravstvenom i kulturnom području.

Kad je riječ o ugovorima sa Svetom Stolicom, iz Vlade poručuju kako se sredstva odnose na „troškove za opće društveno vrijedan rad Katoličke crkve u službi građana na kulturnom, odgojnom, društvenom i etičkom polju, troškove uzdržavanja klera i drugih crkvenih službenika, troškove izgradnje i uzdržavanje crkava i pastoralnih središta koja nisu u popisu spomenika kulture te doprinos za karitativnu djelatnost Katoličke Crkve“.

Katoličkoj crkvi isplaćuju se i sredstva prema Ugovoru između Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije o dušobrižništvu u bolnicama i ostalim zdravstvenim ustanovama te ustanovama socijalne skrbi.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj