623 KILOMETRA ZA 4 SATA! Angela Merkel otvorila brzu željezničku vezu Berlin-München

 Uprkos tome što se njemačka vlada trenutno nalazi u napetom prijelaznom razdoblju nakon izbora, kancelarka Angela Merkel našla je vremena sudjelovati u inauguraciji važne željezničke veze, uspostavljene vlakom velikih brzina, između Münchena i Berlina, projekta čija je realizacija trajala dva desetljeća i stajala deset milijardi eura.   

Merkel se popela na vlak na njegovoj pretposljednjoj stanici, berlinskoj postaji Suedkreuz, prije nego što je vlak stigao na zadnju destinaciju, glavni gradski kolodvor. Potom se obratila publici opisavši projekt uspostave brze željezničke linije kao postignuće koje oduzima dah.

Prema riječima kancelarke, novi brzi servis daje “nevjerojatno visoke mogućnosti i može se mjeriti sa zrakoplovnim i cestovnim prijevozom”.  Čelnik tvrtke Deutsche Bahn, najveće njemačke željezničke kompanije, Richard Lutz, nazvao je ovaj dan posebnim istaknuvši da se “njime otvara novo poglavlje u povijesti njemačkih željeznica”.

623 kilometra za četiri sata

Vlak velikih brzina, na liniji dugoj 623 km, trebao bi skratiti vrijeme putovanja za trećinu, sa šest na četiri sata, te udvostručiti broj putnika između glavne njemačke južne i sjeverne metropole. Deutsche Bahn navodi da očekuje 3,6 milijuna putnika svake godine.

Rad na ovom kolosalnom projektu gradnje još uvijek nije u potpunosti okončan. Da bi zatvorili zadnjih 107 km brze željezničke linije između Münchena i Berlina stručnjaci su morali probijati put kroz planine u dužini 8,3 km i 7,4 km na različitim mjestima. Vlakovi koji će povezivati dva grada postizat će brzinu od 300 km na sat.

Puštanje u promet brze linije popraćeno je u oba grada svečanim manifestacijama. Redovan promet vlakovima velikih brzina na relaciji Muenchen-Berlin bit će uspostavljen u nedjelju.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj