NAKON TRUMPOVE ODLUKE O JERUSALEMU: Povlači se utjecajna vanjskopolitička savjetnica Bijele kuće

Zamjenica savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, Dina Powell, koja je bila ključna osoba zadužena za Bliski istok, povući će se početkom godine s dužnosti u administraciji Donalda Trumpa, objavila je Bijela kuća. Powell je od ranije planirala ostati samo godinu dana na dužnosti i napustit će Bijelu kuću početkom godine kako bi se vratila kući u New York, priopćila je glasnogovornica Sarah Sanders.

Powell, bivša investicijska bankarica rođena u Egiptu, blisko je surađivala s Trumpovim zetom i savjetnikom Jaredom Kushnerom u američkim naporima na Bliskom istoku i putovala s Trumpom u inozemstvo kao ključna osoba zadužena za Bliski istok.

Kako se u siječnju navršava godina dana mandata američkog predsjednika Trumpa u Bijeloj kući tako se očekuju i promjene u sastavu američke administracije.

Spekulacije o smjenama u Bijeloj kući na prvo mjesto stavljaju državnog tajnika Rexa Tillersona, za kojega se nagađa da bi ga mogao zamijeniti direktor CIA-e Joe Pompeo, te potom ekonomskog savjetnika Garyja Cohna.

Trumpova odluka da jednostrano prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela naišla je na osude diljem arapskog svijeta.

Odluka Donalda Trumpa o jednostranom priznanju Jerusalema za izraelski glavni grad nije u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti, rekli su u petak veleposlanici Francuske, Velike Britanije, Italije, Švedske i Njemačke, ali nisu spomenuli mjere odmazde.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj