POČEO ŠTRAJK GLAĐU: Sakašvili ponovo uhapšen i stavljen u izolaciju

Bivši predsjednik Gruzije i lider ukrajinske opozicione stranke Pokret novih snaga Mihail Sakšvili objavio je na Facebooku da su ga ukrajinske vlasti ponovo uhapsile, a to je, takođe na društvenoh mreži, potvrdio glavni tužilac Ukrajine Jurij Lucenko.

Sakašvili ponovo uhapšen, započeo štrajk glađu

U međuvremenu, Sakašvili je u zatvoru započeo štrajk glađu, saopštio je njegov advokat, prenosi agencija Tass. “Hitno. Uhapsili su Mihaila Sakašvilija”, navodi se na Sakašvilijevoj Facebook stranici, i pozivaju se njegove pristalice da protestuju ispred pritvorskog centra u kojem se nalazi prije nego što bude odveden na suđenje, prenosi Reuters.

AP prenosi da je glavni tužilac Ukrajine Lucenko na svom profilu takođe naveo da je policija uhapsila Lukašenka i da se on nalazi u izolaciji. Tokom noći više od stotinu pristalica Sakašvilija okupilo se u blizini pritvorskog centra u kome se nalazi Sakašvili, javio je Tass.

Kako je AP prenio u srijedu, pristalice lidera ukrajinske opozicije i bivšeg predsjednika Gruzije, sukobile su se sa policijom koja je pokušala da ga po drugi put uhapsi, u kampu koji su demonstranti postavili ispred zgrade parlamenta u Kijevu. To je bio drugi neuspjeli pokušaj policije da uhapsi Sakašvilija, nakon što ga je policija u utorak privela u njegovom stanu, ali je on pobjegao uz pomoć demonstranata koji su se okupili u znak protesta protiv njegovog hapšenja.

Demonstrant Igor Ognjov rekao je za AP da je policija upala u protestni kamp prije zore u srijedu i da su policajci počeli da pendrecima tuku sve koje su zatekli. Policija je saopštila da su u tadašnjim sukobima u Kijevu povrijeđena dva demonstranta i 11 policajaca. Pokušaji da se Sakašvili uhapsi probudili su strahove da bi Ukrajina mogla da se suoči sa najžešćom političkom krizom otkako je 2014. tamo izbila revolucija, navela je američka agencija.

Sakašvili je ranije tog dana poručio da se neće predati ukrajinskim vlastima nakon što mu je tužilaštvo dalo ultimatum od 24 sata za predaju, a svemu tome je prethodila drama pošto je Sakašvili, lider ukrajinskog opozicionog Pokreta novih snaga i bivši guverner ukrajinskog regiona Odese, prijetio da će skočiti sa krova kuće u Kijevu.

AP je tada naveo da Sakašvili i njegove pristalice “kampuju” ispred zgrade parlamenta zahtijevajući ostavku ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj