RUSKI EKONOMISTI SE SAMO NASMIJALI! Soroseva prognoza za Rusiju: ‘Putinovom režimu’ prijeti bankrot

Poznati američki milijarder Džordž Soros prognozirao je “Putinovom režimu” bankrot zbog velikih dugova, sankcija i niskih cijena energenata.

Bildergebnis für soros

Za ostvarenje tih očekivanja (i nadanja) ostalo je još samo 22 dana. Ta “dijagnoza“ uglavnom je nasmijala ruske finansijske stručnjake koji ističu da finansijska tržišta nisu registrovala nikakve jače potrese, a ruska ekonomija nije u stanju predbankrotstva.

“Mislim da se Sorosu stanje naše ekonomije ne sviđa jer ruši njegove prognoze. Soros je bio veoma uspješan trejder, ali se pokazao kao nesposoban makroekonomista, koji se uošte ne razumije u ekonomiju zemlje. On polazi od svojih političkih stavova, a poznato je da je on ostrašćeni mrzitelj Rusije, iz ne znam kojih razloga. Pa zašto se nisu opravdale Soroševe prognoze? On je u zabludi, jer misli da ako postoje neke teškoće u finansijskoj sferi i ako ima dugovanja da zemlju u tom slučaju čeka bankrot. Ali Rusija nema nikakvih posebnih poteškoća: naša suma duga u odnosu na BDP je prilično mala. Takođe, Soros nije uzeo u obzir jednu važnu stvar, a to je da ekonomija ima visok stepen prilagodljivosti.

Drugačije rečeno, ma kakve sankcije uvodili one ne mogu ništa značajnije da postignu, s obzirom na ogromnu rusku ekonomiju, koja ima veliku bazu resursa, bazu sirovina, proizvodnju, kvalifikovan kadar. Zbog sankcija su svi ti unutrašnji resursi ruske ekonomije mobilisani, a iako do potpunog oporavka ima još mnogo, mi bilježimo pozitivan tempo rasta BDP-a, od dva odsto godišnje, smanjena je inflacija na 3 odsto i zahvaljujući tome manje zavisimo od prihoda od nafte. Više od polovine prihoda budžeta formira se ne od naftnih prihoda, već iz drugih izvora, uključujući oružje i poljoprivredne proizvode. Sada nam je potreban dodatan stimulans da se ekonomija dalje razvija, prije svega potrebni su nam dobri uslovi za razvoj biznisa“, kaže Mihail Beljajev, glavni ekonomista Instituta za tržišta fondova i upravu.

Ekspert ističe i da se strani kapital vraća u Rusiju, zahvaljujući pozitivnim tendencijama u ekonomiji zemlje.

Analitičar navodi da je Soros napravio još jednu grešku prilikom pravljenja svoje prognoze, a to je što nije uzeo u obzir “mentalitet ruskog čovjeka“.

Prognozirajući nezadovoljstvo građana Rusije, Soros nije uzimao u obzir strukturu prihoda naše populacije. Svakako, mnogima prihodi nisu porasli tokom krize, ali postoje grupe u kojima su porasli — u vojsci, u poljoprivredi, itd. Osim toga, kada je situacija u svijetu alarmantna, dio stanovništva, posebno starije generacije, shvata da je važnije izbjeći eskalaciju sukoba i ratove, nego imati veće prihode. I treće i najvažnije, jeste naša pozicija u spoljnoj politici i borba za naše interese u svijetu… A to je u glavama naših ljudi mnogo važnije od privremenih ekonomskih problema. Soros očigledno ne razumije ruski mentalitet, smatra Beljajev.

Ekonomista se slaže sa tim da su sankcije naškodile ruskoj ekonomiji, ali, kako kaže, postoje i grane ruske privrede na koje su sankcije uticale pozitivno.

“Mišljenja sam da su sankcije uvedene sa ozbiljnim namjerama i na duže staze. Neću ponavljati koji su to sektori naše ekonomije na koje su sankcije delovale kao podsticaj i oživele ih. Vojno-industrijski kompleks, uprkos tome što u njemu značajnu ulogu igra i visokotehnološka proizvodnja, koja je potpala pod sankcije, postoji i razvija se. Mi imamo prilično jaku i dobru bazu naših istraživanja i naših dostignuća. Naravno, ne funkcioniše sve idealno, jer u određenoj mjeri postoje i problemi u sistemu odgovornosti i kontrole, kao što smo, na primjer, nedavno vidjeli kada je pao satelit. To je nešto na čemu moramo ozbiljno da poradimo“, zaključio je Beljajev.

Podsjetimo, Džordž Soros je pre više od godinu i po dana za britanske medije prognozirao da Rusiji u 2017. godini prijeti bankrot zbog velikih dugova i niskih cijena energenata, tvrdeći istovremno da Vladimir Putin koristi migrantsku krizu za destabilizaciju Evropske unije.

Za Putinov režim najdjelotvorniji način da izbjegne svoju propast jeste taj da se pobrine da prije njega propadne Evropska unija“, pisao je tada Soros.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj