ČETIRI JEDNOSTAVNA KORAKA: Kako ljubazno kritikovati neistomišljenike?

Ima načina da iznesete svoj kritički stav, a da pri tome ostanete blagonakloni prema svom neistomišljeniku, da vam cilj bude, ne da pobijedite protivnika, već da dođete do istine.

Bildergebnis für discussing

 “U neslaganjima oko moralnih ili naučnih pitanja”, Arthur Martine u svom vodiču za umjetnost vođenja razgovora iz 1866. godine, savjetuje “neka vaš cilj bude da dođete do istine, a ne da pobijedite svog protivnika. Tako nikada nećete biti na gubitku kada izgubite u raspravi, a steknete nove uvide.”

Nažalost, malo je ljudi koje se vode ovim savjetom kada raspravljaju o nekoj temi, a naročito kada se razgovor vodi online i kada, zaklonjeni iza tastature, pucamo po protivniku iz svoje pravedničke artiljerije. Ali to ne mora da bude tako — ima načina da iznesete svoj kritički stav, a da pri tome ostanete blagonakloni prema svom neistomišljeniku, da vam cilj bude, ne da pobijedite protivnika, već da dođete do istine, ne da budete u pravu po svaku cijenu, već da razumijete drugu stranu i  bliže međusobnom razumijevanju.

Daniel Dennett, kojeg mnogi smatraju najboljim američkim savremenim filozofom, postavlja jedno od ključnih pitanja savremene kulture u kojoj svi imamo tendenciju da budemo kritičari: “Koliko treba biti blagonaklon kada kritikujete mišljenje svog protivnika?”

On nam nudi najbolji protuotrov za našu težnju da se narugamo svojim neistomišljenicima i savjetuje nas kako da damo uspješan kritički komentar u četiri jednostavna koraka:

  1. Prije svega treba pokušati preformulisati mišljenje protivnika jasno, slikovito i vjerodostojno tako da vaš protivnik kaže: Hvala, volio bih da sam ja to tako znao sročiti.
  2. Treba da navedete tačke oko kojih se slažete, naročito ako to nisu stvari oko kojih postoji opšte slaganje.
  3. Treba da navedete sve što ste naučili od vašeg protivnika.
  4. Tek tada je dozvoljeno da iznesete svoje neslaganje ili kritiku.

Kada bi se ovaj kodeks ponašanja mogao primijeniti na komentare na internetu, svima bi nam život bio ljepši.

Ali nemojte misliti da je ovaj savjet naivan i utopijski. Dennett ističe da je ovo zapravo dobra psihološka strategija kojom se postiže jedna ključna stvar: Svog protivnika pretvarate u prijemčljivijeg slušaoca vaše kritike ili neslaganja, što vam daje prednost u daljem razvoju diskusije.

(Global CIR/Byka/Brainpickings.org)

Komentiraj