NOSILI TRANSPARENTE ‘ZATVOR ZA NETANYAHUA’: Desetine hiljada Izraelaca na protestima protiv Netanyahua

Desetine hiljada Izraelaca izašlo je na ulice glavnog grada Tel Aviva kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo prema izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, protiv kojeg je pokrenuta istraga za korupciju.

Thousands of anti-Netanyahu protesters hit Israeli streets for second week running for "March of Shame" in Tel Aviv, Dec 9, 2017

U okviru istrage Netanyahu je već šest puta saslušan u policiji. Prošlog vikenda na ulicama Tel Aviva je bilo oko 30.000 građana, a najmanje toliko je bilo i na protestu ovog vikenda nazvanom “Šetnja srama”. Demonstranti su se okupili na bulevaru Rotschild u Tel Avivu, a nosili su transparente “Kraj korupciji”, “Niti smo ljevičari, niti smo desničari, već pravedni”, “Gubi se Netanyahu”. Često su se mogle čuti i parole “Zatvor za Netanyahua”, javljaju agencije.

Demonstranti se protive novom nacrtu zakona u Izraelu, prema kojem bi se policiji uskratile određene ovlasti. Oni tvrde kako je cilj ovog nacrta zakona spašavanje Netanyahua od istrage o korupciji. Netanyahu se oglasio prošle sedmice u vezi s optužbama, te poručio kako se nacrt zakona neće odnositi na istrage koje su u toku.

Kada je riječ o istrazi, na račun izraelskog premijera postoje optužbe da je uzimao mito od poduzetnika, pregovarao sa šefovima pojedinih medija da objavjuju medijski sadržaj u njegovu korist, kao i za korupciju u vezi s kupovinom podmornica iz Njemačke.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj