PROTESTI ZBOG SPORNE ODLUKE SE NASTAVLJAJU: Haos kod Ambasade SAD u Bejrutu, napadnuta sinagoga u Geteborgu

 Ispred Ambasade SAD u Bejrutu propalestinski demonstranti okupili su se na protestu protiv odluke predsjednika SAD da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela. Sukobi su počeli kada su demonstranti pokušali da uđu u zgradu ambasade, pa je u njihovom pravcu ispaljen suzavac i upotrebljeni su vodeni topovi.

Haos kod Ambasade SAD u Bejrutu

Učesnici protesta nosili su palestinske zastave, a otvorili su vatru i bacali projektile na bezbjednosne snage, koje su postavile barikade na putu ka američkoj ambasadi na j Bejruta. Zasad nema informacija o povređenima. Nakon Trampove odluke o priznanju Jerusalima kao izraelske prestonice izbili su nasilni protesti i došlo je do sukoba u toj zemlji. Jedna osoba je poginula, a na stotine je povrijeđeno.

Molotovljevim koktelom na sinagogu u Geteborgu

Više stotina Palestinaca i njihove pristalice protestovalo je u subotu u Rimu, a grupa maskiranih napadača je u subotu uveče molotovljevim koktelima izvršila napad na sinagogu u Geteborgu u Švedskoj. Ministri spoljnih poslova arapskih zemalja zatražili su na sastanu u Kairu od SAD da ukinu odluku predsjednika Donalda Trampa o priznanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela.

Oni su ocijenili da će to imati ozbiljne posljedice po razvoj događaja jer stavlja Vašington na stranu okupatora i predstavlja kršenje međunarodnog prava.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj