POSADA KREĆE 17. DECEMBRA: Astronaut Škaplerov u posebnoj misiji

Nova posada od tri astronauta kreće 17. decembra na Međunarodnu svemirsku stanicu, a jedan od njih, Rus Anton Škaplerov, imaće posebnu misiju – moraće da se igra “žmurke”. Svemirska misija kreće u orbitu ruskom letjelicom “Sojuz MS-07”, a, osim Škaplerova, u ekipi su Amerikanac Skot Tingli i Japanac Norišige Kanaj.

Astronaut Škaplerov u posebnoj misiji

Članovi posade nastaviće eksperimente koji se trenutno odvijaju na Međunarodnoj svemirskoj stanici, ali će Škaplerov imati jedan vrlo poseban i “zabavan zadatak” – igraće se “žmurke” sa Zemljom. Anton će nositi poseban senzor koji će omogućiti Centru za kontrolu misije da ga locira u različitim područjima stanice.

On će morati da se krije od ostatka čovječanstva u okviru eksperimenta pod nazivom “Vizir”, čiji je cilj testiranje sistema za praćenje astronauta. Taj sistem biće korišten u slučaju opasnih situacija, uključujući požar.

Međunarodna svemirska stanica je “kuća” veličine 110 puta 70 metara. U hitnim slučajevima astronaut može biti blokiran u bilo kojem dijelu i mogao bi dospjeti u životnu opasnost. Kako bi to bilo izbjegnuto, biće sproveden eksperiment “Vizir” da bi stručnjaci na Zemlji koji upravljaju letom mogli u svakom trenutku odrediti lokaciju astronauta.

Četiri prijemnika signala iz senzora radiće na ruskom modulu “Zvijezda” i obezbjeđivati podatke za sve sisteme za održavanje života Međunarodne svemirske stanice – oni će prenositi informacije o lokaciji Škaplerova. U budućnosti, naučnici planiraju da postave slične odašiljače na sve module Međunarodne svemirske stanice, navodi “Ruska riječ”.

 

(Global CIR/RBTH)

Komentiraj