(VIDEO) AKADEMIK ABDULAH SIDRAN- INTERVJU (I DIO): Ivo Andrić je rođen kao Bošnjak

Danas smo razgovarali sa jednim od najvećih živućih bosanskohercegovačkih pjesnika, akademikom Abdulahom Sidranom. Dotakli smo se nekoliko zanimljivih tema poput presude hercegovačkoj šestorci, odnosa jezika, književnosti i ideologije, novim čitanjima Ive Andrića i dr.

‘Ivo Andrić se rodio  1882. godine i rodio se kao Bošnjak,  to niko živ neće ni da pomisli’, smatra Abdulah Sidran te navodi kako se kasnijim spletom okolnosti priklonio Hrvatima.

Prvi dio intervjua  pogledajte ovdje.

Abdulah Sidran bosanskohercegovački je pjesnik, pisac i scenarist. Rođen je 1944. godine u Sarajevu, gdje je pohađao osnovnu školu i gimnaziju te Filozofski fakultet. Još kao mladić počeo je baviti se spisateljskim radom, uređujući omladinske listove i časopise te priređujući razne tribine. Radio je na TV Bosne i Hercegovine sve do rata 1992. godine.

Kao književnik javio se šezdesetih godina svojim pjesmama u prozi. Pripadao je generaciji mladih književnika nazvanih “šezdesetosmaši”. Njegove pjesme prevođene su na njemački, talijanski i francuski jezik.

Neka njegove poznate pjesme su: “Bivši drugari”, “Bosna”, “Djevojčica iz Ulice Prkosa”, “Hoće li išta o meni znati”, “Mora”, “Planeta Sarajevo”, “Sarajevske priče”, “Zašto tone Venecija” i druge.

Zbirke pjesama su mu: “Morija”, “Šahbaza”, “Potukač”, “Kost i meso”, “Sarajevska zbirka”, “Bolesti od duše”, “Sarajevski tabut” i druge.

Osim kao pjesnik, Sidran je jako poznat po filmovima za koje je pisao scenarije. Najpoznatiji su “Sjećaš li se Dolly Bell” i “Otac na službenom putu” koje je režirao Emir Kusturica.

Za svoje zbirke pjesama Sidran je nagrađen brojnim nagradama, među kojima su Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Zmajeva nagrada i značajna Nagrada slobode francuskog PEN-a. Sidran je bio nagrađivan i za svoja filmska ostvarenja. Također je i redovni član Akademije nauka i umjetnosti BiH.

 

(Global CIR)

1 Komentaron this Post

  1. Марко Евангелист

    Па што му рушите споменике! Чудесни и несташни Сидран! Босна – земља невиђених чудеса!

    Reply

Komentiraj