OGORČEN JER EU ŽELI BOLJE EKONOMSKE VEZE SA IRANOM! Izraelski premijer od čelnika EU-a tražio da priznaju Jerusalem kao Trump, ovi ga glatko odbili

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je Europsku uniju da slijedi primjer američkog predsjednika Donalda Trumpa i prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela, no europski ministri vanjskih poslova glatko su ga odbili. Netanyahu je po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu rekao da je Trumpov potez omogućio mir na Bliskom istoku “jer je priznanje realnosti bit i temelj mira.”

No čak su i najbliži izraelski saveznici u Europi poput Češke upozorili da je Trumpova odluka loša za mirovne napore, dok Francuska inzistira da status Jeruzalema može biti riješen samo u sklopu konačnog dogovora između Izraela i Palestinaca. Na pitanje novinara u vezi Trumpove odluke da prebaci američko veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem, češki ministar vanjskih poslova Ljubomir Zaoralek rekao je: “Bojim se da nam to ne može pomoći.”

Europa treba slijediti Trumpov primjer

Netanyahu, ljut zbog toga što EU želi bolje gospodarske odnose s Iranom, rekao je da bi Europa trebala slijediti Trumpov primjer. “Vrijeme je da Palestinci priznaju židovsku državu i činjenicu da ona ima glavni grad. On se zove Jerusalem“, rekao je.

Vjerujem da će se to dogoditi u budućnosti iako još nismo postigli dogovor. Vjerujem da će sve ili većina europskih zemalja preseliti svoja veleposlanstva u Jerusalem, priznati Jerusalem kao glavni grad Izraela i aktivno surađivati s nama u cilju sigurnosti, prosperiteta i mira.

Stajalište EU: Područja koja je Izrael okupirao 1967, uključujući Zapadnu obalu, istočni Jerusalem i Golansku visoravan, nisu dio međunarodno priznatih granica Izraela

Europski ministri vanjskih poslova ponovili su stajalište EU-a da područja koja je Izrael okupirao 1967., uključujući Zapadnu obalu, istočni Jerusalem i Golansku visoravan, nisu dio međunarodno priznatih granica Izraela. “Uvjeren sam da nije moguće ublažiti napetosti jednostranim rješenjem”, rekao je Zaoralek, po dolasku na radni doručak s izraelskim premijerom. “Govorimo o izraelskoj državi, ali u isto vrijeme moramo govoriti i o palestinskoj državi.”

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian pozvao je Washington da konačno iznese najavljivani mirovni plan za Bliski istok ili će EU morati preuzeti inicijativu. Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini kazala je da će EU i dalje podržavati “međunarodni konsenzus” o Jerusalemu.

Ponovila je da je Unija predana rješenju s dvije države te da je Izraelu u interesu da pronađe održivo rješenje spora s Palestincima. EU će pojačati svoje mirovne napore i idući mjesec razgovarati s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, kazala je. Osudila je također napade na Izrael i Židove u svijetu i Europi zbog Trumpove odluke.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj