SVEČANA DODJELA: U Švedskoj uručene Nobelove nagrade za 2017. godinu

Na svečanoj dodjeli u Štokholmu, u Švedskoj, uručene su Nobelove nagrade za 2017. godinu iz oblasti fizike, medicine, hemije, književnosti i ekonomije. Dodjeli održanoj u Konserthusetu prisustvovali su kraljevska porodica Švedske i druge brojne zvanice. Nagrade je uručio švedski kralj Carl XVI Gustaf.

Nobelova nagrada za fiziku uručena je Kipu S. Thorneu, Raineru Weissu i Barryju C. Barishu, a za hemiju Jacquesu Dubochetu, Joachimu Franku i Richardu Hendersonu. Michael W. Young, Michael Rosbach i Jeffrey C. Hall dobitnici su Nobelove nagrade za fiziologiju/medicinu. Nobelovu nagradu za ekonomiju dobio je Richard H. Thaler, a za književnost Kazuo Ishiguro.

Dobitnicima je uručena diploma, medalja i devet miliona švedskih kruna (oko 900.000 eura).

Nakon dodjele uslijedila je večera sa oko 1.500 zvanica, među kojima su se osim članova kraljevske porodice i dobitnika nagrada, nalazili i premijer Švedske Stefan Lofven, ministri, predstavnici partija, predstavnici drugih zemalja.

Setsuko Thurlow primila Nobelovu nagradu za mir uime ICAN-a

Ranije je u toku dana u Oslu, u Norveškoj, Međunarodnoj kampanji za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN) dodijeljena Nobelova nagrada za mir, a preuzela ju je Setsuko Thurlow. Japanka Setsuko Thurlow je preživjela američki nuklearni napad na Hirošimu 6. augusta 1945. godine. Ona je u međuvremenu otišla u Kanadu i dobila državljanstvo te zemlje.

Setsuko Thurlowje uporedila cilj Međunarodne kampanje za ukidanje nuklearnog oružja sa svojom borbom da preživi napad na Hirošimu. Prisjećajući se događaja u Hirošimi 1945. godine, kada je imala 13 godina, kazala je da je nakon eksplozije ostala pod ruševinama škole, ali da je ugledala svjetlost i polako uspjela da se sigurno izvuče.

Sada je naša svjetlost sporazum o zabrani (nuklearnog oružja)”, rekla je ona.

Taj sporazum potpisalo je 56 zemalja, od kojih nijedna nije nuklearna sila, ali su ga ratifikovale samo tri. Da bi stupio na snagu potrebno je da ga ratifikuje 50 država.

Direktorica ICAN-a Beatrice Fihn, koja je uz Setsuko Thurlow primila Nobelovu nagradu za mir, ocijenila je da, iako je sporazum daleko od ratifikacije, “ipak sada imamo nedvosmislenu normu protiv nuklearnog oružja”.

Ovo je put naprijed. Postoji samo jedan način da se spriječi upotreba nuklearnog oružja – zabrana i njegovo uklanjanje“, kazala je Beatrice Fihn.

Dobitnici Nobelovih nagrada proglašeni su u oktobru, a nagrade se svake godine uručuju 10. decembra na dan smrti naučnika, industrijalca i filantropa Alfreda Nobela.

Priznanje je ustanovio Alfred Nobel (1833-1896) kako bi svake godine bile nagrađene ličnosti koje su dale značajan doprinos čovječanstvu.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj