EU MORA PREDSTAVLJATI SVOJE GRAĐANE NA GLOBALNOM NIVOU: Gabrijel podržao ideju o stvaranju “Sjedinjenih evropskih država”

Ministar spoljnih poslova Njemačke Zigmar Gabrijel podržao je inicijativu šefa Socijaldemokratske partije Martina Šulca o stvaranju “Sjedinjenih evropskih država”, prenijeli su nemački mediji.

On je kritikovao oštru reakciju pojedinih njemačkih političara i pozvao ih da se uzdrže od napadanja nekoga ko donosi nove ideje.

“Političare obično kritikuju zbog toga što nemaju viziju, a onda kada se pojavi neko sa idejom, kao što je Martin Šulc, koji ima ideju kako da se Evropa pomjeri naprijed, onda ga svi napadaju”, rekao je Gabrijel.

Gabrijel je dodao da EU mora postati institucija koja će da predstavljati svoje građane na globalnom nivou, prenosi “Sputnjik”.

“U promjenjivom svijetu, nacionalne države nisu sposobne da same izdrže globalne izazove. Ukoliko se ne držimo zajedno, naša djeca neće imati pravo glasa na međunarodnom nivou”, zaključio je Šulc.

Njemački konzervativci su tokom vikenda odbacili ideju lidera Socijaldemokratske partije o dubljoj integraciji u okviru EU.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj