GRAĐANI ZASLUŽUJU ZNATI ISTINU: Haradinaj i Zaev se složili o međunarodnoj istrazi za slučaj “Kumanovo”

Premijeri Makedonije i Kosova složili su se da je potrebna međunarodna istraga u vezi dešavanja u Kumanovu za šta su osmorica Albanaca osuđena na doživotni zatvor. Nakon sastanka sa kosovskim premijerom Ramushem Haradinajem, premijer Makedonije Zoran Zaev je izjavio da je pitanje Kumanovske grupe jako osetljivo, jer su poginuli makedonski policajci, te da građani dve zemlje zaslužuju da saznaju celu istinu. 

Image result for haradinaj zaev

Uskoro zajedničke sjednice Vlada Kosova i Makedonije

“S tog aspekta imamo zajednički stav da treba da bude međunarodne istrage koja će istražiti sve elemente i dati odgovor na pitanja građana, koja zaslužuju i građani Kosova i Republike Makedonije. Ovo pitanje ne sme da bude prepreka za unaprijeđenje saradnje dve zemlje”, kazao je Zaev.

Zaev je komentarisao i pitanje prijema Kosova u UNESCO, kazavši da je to za sada odloženo, ali da se nada da će se paralelno odvijati i dijalog o bilaterlanim odnosima Kosova i Srbije kojem Makedonija daje veliku podršku.

“Kosovo treba da računa na podršku Makedonije u svim svojim procesima, ali istovremeno znate da je i Republika Srbija naš susjed, tako da se, u skladu sa dobrim susjedstvom sa svim zemljama, nadamo da će i bilateralno riješiti pitanja, a mi ćemo biti ovdje samo da pomognemo objema zemljama”, kazao je Zaev.

Zoran Zaev je istakao da je ovo prva posjeta jednog makedonskog premijera Kosovu, te da su odnosi dvije prijateljske zemlje jako dobri i da nema otvorenih pitanja. On je kazao i da je do sada potpisano 19 sporazuma i 16 drugih dokumenta, te da je u planu potpisivanje još 21 sporazuma. 

Makedonski premijer je naveo da obe zemlje imaju iste euroatlanske aspiracije i da trebaju pomagati jedna drugoj, kao i da se ekonomska saradnja još više može unaprijediti i da se trgovisnka razmjena koja je trenutno 160 miliona eura može povećati na više od 200 miliona eura.

Istakao je da je razgovarano i o zajedničkim projektima, poput autoputa i skorog otvaranja novog graničnog prijelaza između dvije zemlje. Zaev je pozvao Haradinaja da naredne godine posjeti Makedoniju i da se održi zajednička sjednica Vlada dvije zemlje.

Zajedničke aspiracije

Premijer Kosova Haradinaj, koji je svom makedonskom kolegi priredio državnički doček, ocijenio je ovu posjetu veoma važnom jer su Kosovo i Makedonija dvije susjedne zemlje, koje povezuju život, sudbina i zajedničke euroatlanske aspiracije.

“Ovom današnjom pojsetom smo se potrudili da odnosi između Kosova i Makedonije napreduju, oni su dobri, ali da se unaprijede. Danas smo preuzeli mnogo obaveza koje ćemo vjerujem imati prilike da finaluzujemo u budućnosti i na našem zajedničkom sastanku dvije Vlade”, kazao je Haradinaj.

Zaeva je primio i predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli, a poslijepodne će imati i susret sa predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem.

 

/Global CIR/Agencije)

Komentiraj