JAVNI POZIV BOŠNJAČKOG POKRETA: Glavni pretres u sudskom procesu Tokiću i Bajriću zbog isticanja državne zastave RBiH u centru Banjaluke održat će se sutra

Sejfudin Tokić predsjednik Bošnjačkog pokreta i Adnan Bajrić, izvršni direktor Bošnjačkog pokreta pozvani su od strane Osnovnog suda Banjaluka, (ulica Vladike Platona 2),na glavni pretres u srijedu,13.12.2017 u 13,00 časova zbog navodnog počinjenog krivičnog djela izazivanja nacionalne i vjerske mržnje, stoji na početku saopštenja Bošnjačkog pokreta pristiglog u našu redakciju.

Image result for sejfudin tokic isticanje zastave bih

Oni su 22.05.2015. održali ranije najavljenu press konferenciju u centru Banjaluke a povodom 23-godišnjice prijema Republike BiH u članstvo UN-a i tom prilikom istakli državnu zastavu BiH i raniju državnu zastavu RBiH iz perioda 1992-1999. Tom prilikom policajci MUP-a RS su zloupotrebljavajući svoj službeni položaj neosnovano lišili slobode Predsjednika i izvršnog direktora Bošnjačkog pokreta drastično kršeći njihova ljudska prava i slobodu govora zagarantovanu Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

O navedenom događaju postoji opsežna video i fotodokumentacija jer je više ekipa pratlo press konferenciju i događaje koji su uslijedili. Bošnjački pokret poziva predstavnike medija da prisustvuju suđenju-glavnim pretresu te obraćanju predsjednika Bošnjačkog pokreta medijima ispred Suda u Banjaluci., stoji u saopštenju Bošnjačkog pokreta.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj