NEVRIJEME U BiH: Snažan vjetar srušio munaru na Čaršijskoj džamiji u Tešnju

Snažan vjetar srušio je noćas munaru na Čaršijskoj džamiji u Tešnju. Kako je za medije potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), do obrušavanja munare na Ferhad-begovoj džamiji, u narodu poznatijoj kao Čaršijskoj džamiji, došlo je oko 1 sat iza ponoći.

Foto: Čitalac

U ovom incidentu u ulici Enesa Galijaševića nije bilo povrijeđenih osoba. Munara je pri padu oštetila samu džamiju, ali i nekoliko susjednih objekata. Uviđaj će biti obavljen u jutarnjim satima.

U Zenici padale fasade sa zgrada

U zeničkom naselju Babina rijeka sinoć je jak vjetar otkinuo dio fasade sa zgrade u ulici Prve zeničke brigade na broju 9, usljed čega je stradao parkirani automobil Tiguan. Na vozilu je pričinjena materijalna šteta, a osim ove, nisu zabilježene veće štete izazvane jakim vjetrom.

Ovo je potvrdio i dežurni dispečer Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica, kazavši za medije da nisu zabilježili intervencije uzrokovane štetom nastalom zbog vjetra.

Bihać: Vjetar skinuo krov s objekta, oštećena brojna vozila

Unsko-sanski kanton, konkretno Bihać, večeras je zahvatilo veliko nevrijeme. U ulici Put 5 Korpusa BiH, kod autobusne stanice u Bihaću, vjetar skinuo krov s privatnog objekta.

Oštećeni su parkirani vozila ispred objekta. Policija i vatrogasci su trenutno na licu mjesta.

Jaki udari vjetra, moguće obrušavanje stabala i kamenja na kolovoz

Zbog jakih udara vjetra na snazi je vanredno stanje na regionalnom putu R-414 Skender Vakuf-Banja Luka, pa se na ovoj dionici ne preporučuje kretanje. Jaki udari vjetra bilježe se i na ostalim putevima u BiH, a posebno na dionicama u planinskim predjelima.

Iz BIHAMK-a vozače upozoravaju na mogućnost urušavanja stabala, kao i na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz. Na putnom pravcu Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje vidljivost je smanjena zbog magle. Savjetuje se maksimalno oprezna vožnju i podsjeća da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog sanacionih radova na autoputu A-1 Sarajevo sjever-Sarajevo zapad na ulazu u tunel Oštrik, saobraćaj je preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. “Molimo vozače da na ovoj dionici voze smanjenom brzinom i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju”, poručuju iz BIHAMK-a.

Na magistralnom putu M-14.1 Brčko-Lončari obustavljen je saobraćaj zbog izgradnje mosta u mjestu Krepšić. Za vrijeme obustave, vozila mogu saobraćati regionalnim putem R-460 Brčko-Cerik, kao i lokalnim putevima i ulicama u naselju. Na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale (dionici Ljubogošta-Pale) i dalje je obustavljen saobraćaj u tunelu Kalovita Brda i saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini.

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj