RAT JE SKUPA IGRAČKA! Kako bi napunili budžet u Saudijskoj Arabiji povećavaju cijenu nafte za 80%

U pokušaju da izbalansira budžet i obnovi privredu, Saudijska Arabija odlučila je da podigne domaće cijene benzina i mlaznog goriva, rekao je jedan izvor koji je upoznat sa situacijom.

Image result for muhammad bin salman

Od januara, cijena benzina će biti povećana sa 24 na 44 centi, što je povećanje od 80 odsto. Druga goriva, kao što su dizel, kerozin i tečni gas, navodno će imati povećanje, ali postepeno tokom narednih nekoliko godina. Takođe, uz ovo će se postepeno povećati i cijene električne energije uz ostale troškove.

Ova mjera dio je šireg programa princa prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana da smanji uticaj nafte na ekonomiju zemlje.

Prvo smanjenje subvencija su realizovali prije dvije godine, nakon velikog pada cijene nafte, javlja CNN a prenosi B92. Saudijci već godinama uživaju u visoko subvencionisanoj vodi, gasu i drugim energentima.

To je počelo da se mijenja 2016. godine kada je uvedena marginalna korekcija, čime je vlada uštedjela 29 milijardi rijala. Vlada planira da do 2020. godine godišnje spašava 209 milijardi rijala, postepeno ukidajući subvencije.

Podsjećamo, Saudijska Arabija je potrošila ogromne novce pokrenuvši nelegalnu agresiju na Jemen, ali i finansirajući različite opozicione grupe u Siriji, da bi na kraju stotine milijardi dolara dali na američko oružje.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj