ŠTA SRBIJI DONOSI OTVARANJE POGLAVLJA 30? Morat će raskinuti ugovore o slobodnoj trgovini sa Rusijom i Turskom, ali postaje dio tržišta EU

Otvaranjem poglavlja 30 u pregovorima sa EU Srbija se praktično obavezala da će raskinuti sve sporazume o slobodnoj trgovini koje je sklopila sa četiri države, među kojima je i Rusija.  Međutim, to bi mogla kompenzirati ulaskom na jedinstveno i najbogatije tržište na svijetu.

Image result for serbia eu

Kako se Srbija primiče vratima Brisela, pred nju se postavljaju sve kompleksniji zahtjevi. Osim uvođenja sankcija Rusiji, koje iako se o njima govori još nisu na dnevnom redu, zvanični Beograd će prije pristupanja EU morati da stavi van snage sve potpisane sporazume o slobodnoj trgovini.

Takvi sporazumi sklopljeni su Kazahstanom, Turskom i Belorusijom, ali će najveći problem biti onaj koji je potpisan sa Ruskom Federacijom, jer je obim trgovine sa tom državom u poređenju sa preostale tri i najveći. I ne samo to. Ukidanje tog sporazuma moglo bi da ostavi i političke posljedice po odnose dvije države.

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da je taj uslov EU veoma težak i ozbiljan za Srbiju, naročito što iz Rusije uvozimo gas.

– To nam je veoma važan izvor snadbijevanja. Što se tiče ostalih država, tu ne bi trebalo da osetimo neke posljedice. EU ima svoju politiku i ovaj uslov ne važi samo za Srbiju. Isti slučaj je bio i sa ostalim državama koje su u međuvremenu postale članice. Naš strateški cilj je da postanemo dio Unije i moramo to da prihvatimo – navodi Madžar.

Sporazum sa Rusima Srbija inače često koristi kao adut za privlačenje stranih investicija, s obzirom da slobodnu trgovinu sa Ruskom Federacijom, osim bivših sovjetskih republika, nema više nijedna zemlja na svijetu. Ipak, u Vladi kažu da će uprkos njegovom ukidanju Srbija ulaskom u EU biti na dobitku.

– Kada uđemo u Uniju, oni se brišu, a važe oni koje je sklopio Brisel. Na primjer, sa Južnom Korejom, a vode se pregovori da takav sporazum bude potpisan sa SAD-om. Benefiti koje ćemo ostvariti ulaskom u EU su daleko veći od ovih koje imamo sa sporazumima koje smo potpisali sa pomenute četiri države. Do našeg punopravnog članstva, srpski privrednici će iskoristiti vrijeme za stvaranje trajnih veza i odnosa – objašnjava za srbijanski ministar Rasim Ljajić.

Sena Marić iz Centra za evropske politike navodi da je poglavlje 30 od velikog značaja za srpsku privredu.

– Srbija će postati dio jedinstvene carinske unije i zajedničkog tržišta EU, najveće globalne trgovinske sile danas. Usklađivanjem sa pravnim tekovinama u ovoj oblasti i pristupanjem EU, Srbija će unaprijediti svoju pregovaračku poziciju na globalnim tržištima i bit će zaštićena od nelojalne konkurencije – navela je Marićeva i dodala da će koristi biti višestruke i za obične građane.

Direktno će se odraziti na povećanje ekonomske moći zemlje i životni standard građana, poboljšat će se institucionalna sigurnost i smanjiti rizik zemlje za investitore. To će na duži rok dovesti do povećanja konkurentnosti srpskih kompanija i omogućiti privlačenje investicija – rekla je Marićeva.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj