(VIDEO) ŠTA SE DANAS DEŠAVALO U SUDNICI BANJALUČKOG OSNOVNOG SUDA? Počeo proces protiv Sejfudina Tokića i Adnana Bajrića zbog isticanja zastave sa ljiljanima

U Osnovnom sudu u Banjoj Luci danas je održan glavni pretres u sudskom procesu Sejfudinu Tokiću i Adnanu Bajriću, zbog kako je navedeno u optužnici ‘ krivičnog djela izazivanja vjerske, nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti’. U optužnici se navodi da su Tokić i Bajrić pomenuto krivično djelo počinili 22. maja 2015., u Banjoj Luci, prostoru između Gradske uprave i hrama Hrista spasitelja. Podsjećamo, Sejfudin Tokić je na godišnjicu prijema BiH u UN razvio zastavu R BiH u centru Banje Luke.

Tokić, kao i drugoopotuženi Bajrić, su odmah na početku ročišta istakli da optužnicu „jezički razumiju, ali pravno ne razumiju“.

Na današnjem pretresu saslušana su dvojica svjedoka tužilaštva, Radovan Jović i Mladen Pandarić, a nastavak suđenja je 5. februara 2018. godine. Prema svjedočenju Jovića, na reakciju ga je navela ‘zločinačka scena’ koju je vidio dok je ispijao kafu u obližnjem kafiću. Prema Jovićevom iskazu, Tokić je šireći  zastavu sa ljiljanima , koju je nazvao ‘zastavom tzv. Armije R BiH’ oskrnavio ‘Hram Hrista Spasitelja’, budući da se cijeli događaj odigrao ‘na porti (dvorištu) hrama’.

Govorio je – ovo je Bosna, a ja sam rekao – ovo je RS. Zatim mi je kazao: “Ti, četnik, da ćutiš“, a ja sam odgovorio: “Ako sam ja četnik, ti si balija“ – kazao je Jović. Ispričao je i da je sve to na njega djelovalo uznemirujuće i stresno, te da se “osjećao kao u vrijeme rata i da su došli mudžahedini“.

Branilac optuženih Kadrija Kolić upitao je  svjedoka – smatra li da “termin četnik za srpskog patriotu nije uvredljiv i da je to definicija srpskog vojnika“, na šta je reagovao tužilac, ali i sudija Radmila Medaković. Jović je tada ponosno izjavio kako se osjeća četnikom, ali nije direktno odgovorio na postavljeno pitanje.

Drugi svjedok, policijski službenik Mladen Pandarić je potvrdio konstataciju branioca kako tokom pomenutog incidenta nije bila narušena sigurnost ni optuženih niti okupljenih građana i medija te da nije načinjena bilo kakva materijalna šteta. – Zadatak policajaca je bio da razdvojimo dvije strane i ja sam bio fokusiran na taj zadatak – dodao je svjedok. Potvrdio je da je bilo međusobne konverzacije između prvooptuženog Tokića i okupljenih građana, koja se svodila na dobacivanja i upadice, tipa: ‘Idi u Sarajevo’, ‘Šta bi se desilo da neko naš slično pokuša u Sarajevu’ itd. Pandarić je istakao kako je Tokić od njega zatražio da ga zaštiti od napada okupljenih građana.

Branilac optuženih Kadrija Kolić je prigovorio na zapisnik sa izjavama oba svjedoka, tvrdeći da je sastavljen kako bi se iskonstruirala optužnica, budući da isti nisu sadržavali konkretna pitanja na osnovu kojih su i sačinjeni. Zbog toga je zatražio osporavanje zapisnika kao i svih dokaza izvedenih iz njih pozivajući se na važeće zakone RS-a. Naglasio je kako je sporna zastava bila zvanično obilježje države BiH sve do neposredno poslije Daytona te da se nije radilo ni o kakvoj ‘ratnoj zastavi’ kako su naveli svjedoci.

Tokić je za Global CIR kazao da je ovo „politički proces, koji je organizovan u režiji Milorada Dodika i dijela policije RS-a“.

(Global CIR)

Komentarion this Post

 1. Da su pametni, optuzeni bi njih tuzili sudu u Strasbourgu za krivotvoreno sudjenje. Nikome se u svijetu ne moze zabraniti pokazivanje njegove zastave. Kakve veze ima Krist Spasitelj sa bh zastavom?Je li ga doticni sto je ispîjao kafu susreo taj dan?
  Kakve su ovo budalastine i to na sudu!Nemaju pametnijeg posla nego suditi nevine ljude?Samo zato sto su druge vjere. Sudjenje je po svim medjunarodnim mjerilima neprihvatljivo i te ljude pod hitno, treba odatle izvuci.Mogu”slucajno” nastradati.

  Reply
  • Sud za ljudska prava u Strasburgu je tek nadlezan kad se iscrpe svi drzavni sudovi !
   <Uostalom Toka uziva da se ismijava njihovom jalovom politici,koja kao i genocidna tvorevina nema buducnsti.

   Reply

Komentiraj