OKONČAN RAT U BIH: Prije 22 godine zvanično potpisan Dejtonski sporazum

Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović 14. decembra 1995. godine u Parizu potpisali su Dejtonski mirovni sporazum. Sporazumom je okončan rat u BiH i formirana dva entiteta – Republika Srpska i Federacija BiH. Mirovni sporazum za BiH, parafiran je 21. novembra 1995. godine u Dejtonu, u američkoj državi Ohaju.

Sporazum su, u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD-a Warrena Christophera, potpisali prvi predsjednik Predsjedništva  Republike BiH Alija Izetbegović te nekadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević i Hrvatske Franjo Tuđman.

U svojstvu svjedoka dokument su u Jelisejskoj palati u Parizu potpisali predsjednici SAD-a Bill Clinton i Francuske Jacques Chirac, premijeri Rusije Viktor Černomirdin i Velike Britanije John Major, njemački kancelar Helmut Kohl i predsjednik Vlade Španije Felipe Gonzalez, koji je bio predstavnik EU.

Ovim dokumentom potvrđen je mirovni sporazum postignut 21. novembra u Daytonu, koji je parafiran poslije trosedmičnih pregovora čelnika BiH, Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije, uz posredovanje SAD-a.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj