DO NOVIH PREDSJEDNIČKIH IZBORA! New Yorker: SAD spremne da prihvate Asada na vlasti do 2021.

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa je sada spremna da prihvati da sirijski predsjednik Bašar el Asad ostane na vlasti do 2021. godine, kada su planirani novi predsjednički izbori u Siriji, piše „New Yorker“. Američki magazin je ovo objavio pozivajući se na neimenovane američke i evropske zvaničnike, uz opasku da je takva odluka u suprotnosti sa više puta izrečenim stavovima SAD da Asad mora da ode s vlasti u okviru mirovnog procesa.

Magazin podsjeća na posjetu zemljama Bliskog istoka američkog državnog sekretara Reksa Tilersona u oktobru, kada je rekao da SAD “žele cijelu, ujedinjenu Siriju, bez Bašara el Asada u vlasti”. Novinarima koji su ga pratili na tom putovanju, Tilerson je tada rekao da se “vladavina Asadove porodice bliži kraju”, a da je “jedino pitanje kako to sprovesti u djelo”.

Putin proglasio pobjedu protiv DAIŠ-a i pobunjenika odanih SAD-u

„New Yorker“ navodi da američka odluka o Asadu oslikava limitirane opcije administracije, vojnu realnost na terenu i uspjeh koji su po pitanju opstanka Asada na vlasti postigle ruske i iranske snage uz pomoć Hezbollaha. U komentaru „New Yorker“ ukazuje da je u ponedjeljak ruski predsjednik Vladimir Putin, prilikom iznenadne posjete Siriji, proglasio pobjedu protiv DAIŠ-a, ali i pobunjeničkih snaga, koje podržavaju SAD.

Odluku Rusije 2015. godine da pruži podršku iz vazduha Asadovim snagama mnogi smatraju ključnom prekretnicom za ostanak na vlasti sirijskog predsjednika, navodi magazin. Podsjeća se i da je i Vašington intervenisao u Siriji, primarno zbog borbe protiv tzv. Islamske države, kao i da su od 2014. SAD potrošile više od 14 milijardi dolara (što je više od 13 miliona dnevno) na vazduhoplovnu kampanju protiv “kalifata”.

Pored toga, u Siriju je poslato 2.000 američkih vojnika i vojnog osoblja, koji su za zadatak imali da obučavaju Sirijske demokratske snage (SDF), koji su se borili i protiv  DAIŠ-a i Asada.

Situacija na terenu diktira intenzitet vanjske politike

Ipak, u posljednjih par mjeseci, činjenice na terenu su dovele do toga da američka administracija prihvati da će Asad, čija je porodica vladala Sirijom skoro pola vijeka, možda ostati na vlasti još četiri godine, ukazuje “New Yorker”. Sirija sada kontroliše većnu teritorije, uključujući gradove kao što su Damask, Hama, Homs, Latakija i Halep – nekadašnji “dragulj opozicije”.

Od oktobra i evidentnog sloma Islamske države, koja je nekada kontrolisala trećinu Sirije, pažnja sukoba je sa međunarodnog rata počela da opada na građanski i kako ga okončati. Putinova najava povlačenja vojske i američko dizanje ruku od rušenja Asada samo je to potvrdilo, piše magazin i konstatuje da Asad i ovdje “ponovo pobjeđuje”. Naime, njegov savez sa Rusima, Iranom i Hezbolahom bio je homogen, za razliku od opozicije koju su finasirale SAD – ona se raspala, podijelila na frakcije, a neki su čak šurovali i sa Islamskom državom.

U punih sedam godina, još od Arapskog proljeća, iz redova opozicije nije isplivao nijedan efikasni lider koji bi bio prava alternativa Asadu. Upravo zbog toga su zahtjevi opozicije i pobunjenika za svrgavanjem Asada krajnje neozbiljni, jer ni sami ne znaju šta bi poslije.

Diplomatski gledano, Vašington je marginalizovala “moćna trojka” – Rusija, Iran i Turska, koja sada dominira mirovnim procesom.

Asad bi i dalje mogao da bude na vlasti po odlasku Trampa

Napori Ujedinjenih nacija, ovekovječeni mirovnim pregovorima u Ženevi, za sada nisu dali pretjerano dobre rezultate. Jednostavno, istisnuti su iz igre, jer “trojka sa istoka” na čelu sa Rusijom vodi paralelne mirovne pregovre u Astani. Putin je, odmah nakon nenajavljene posjete sirijskoj Latakiji, produžio do Ankare gdje je sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom razgovarao o daljim planovima za Siriju.

Po preuzimanju predsjedničke dužnosti u januaru, mislilo se da će Tramp, imajući u vidu njegove pozitivne signale ka Rusiji i Putinu, “pomilovati” Asada, ali je u aprilu naredio svoju prvu vojnu akciju, a na meti se našla upravo Asadova Sirija. Tramp je kao povod za raketiranje sirijske vazduhoplovne baze iz koje je navodno Asad naredio hemijski napad Kan Šejkun, grad pod kontrolom sirijskih pobunjenika.

Magazin navodi da je to bio trenutak kada je Tramp napao Asada, i kada su svi na Zapadu očekivali konačni udarac Amerike na sirijskog predsjednika. Međutim, vojni i politički razlozi prevagnuli su tas na drugu stranu, i Tramp je procijenio da je bolje ne otvarati nove frontove sa Iranom i Rusijom, piše list.

Kako se navodi, zato je njegova administracija odlučila da promijeni taktiku i Asada sa vlasti isprati demokratski, na izborima 2021. godine. S obzirom da se 2020. održavaju američki izbori za predsjednika, Asad bi i dalje mogao da bude na vlasti po odlasku Trampa sa te funkcije, zaključuje magazin.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj