IZRAEL ZATVORIO GRANIČNI PRIJELAZ SA GAZOM! Abbas: Tražit ćemo da UN poništi Trumpovu odluku

Izrael je danas zatvorio granični prijelaz s Pojasom Gaze kao odgovor na svakodnevne raketne napade iz te enklave nakon prošlotjedne odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da Jerusalem prizna glavnim gradom Izraela.

Image result for abbas oic in istanbul

Izraelski avioni gađali su tri položaja Hamasa, militantne skupine koja kontrolira Pojas Gaze, jutros prije zore, dan nakon posljednjih raketnih napada, objavila je izraelska vojska. Dodala je da su cilj bili kampovi za obuku i skladišta oružja.

Dvije rakete ispaljene iz Gaze presreo je izraelski proturaketni sustav Kupola, a treća je pala na nenaseljeno područje. Nema dojava o žrtvama ni s jedne strane granice. Prošlosedmična odluka američkog predsjednika da Jerusalem prizna glavnim izraelskim gradom pokrenula je novi val nasilja između Palestinaca i Izraelaca te izazvala niz prosvjeda u brojnim muslimanskim zemljama.

Hamas: Izrael će plaćati sve višu cijenu napada na Palestince

Islamistički pokret Hamas iz pojasa Gaze saopćio je da će cijena za izraelske napade na palestinski narod i njegova svetišta biti viša iz dana u dan. Pokret navodi u saopćenju kojim obilježava 30. godišnjicu osnivanja da “obećava našem narodu pobjedu i jačanje, omogućujući Hamasu sredstva i načine da predvodi svoj narod ka oslobođenju”.

Navodi se kako Hamas potvrđuje da “nastavlja projekt oslobođenja i otpora u svim njihovim formama do oslobađanja posljednjeg pedlja historijske zemlje Palestine”. Hamas je naglasio da je “izabrao put pomirenja i eliminiranja svih formi podjela kako bismo ostali jedinstveni u borbi za oslobođenje”.

Hamas je obilježio 30. godišnjicu postojanja u vrijeme jačanja napetosti između Izraela i Palestinaca nakon objave američkog predsjednika Donalda Trumpa da priznaje Jerusalem kao prijestonicu Izraela. Od Trumpove objave, šest Palestinaca je poginulo u Gazi i više od 2.000 demonstranata je povrijeđeno tokom sukoba s izraelskim vojnicima na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Čelnik politbiroa Hamasa Ismail Haniyeh pozvao je na pokretanje nove narodne intifade ili ustanka protiv Izraela nakon Trumpove objave. U međuvremenu su militanti iz priobalne enklave ispaljivali rakete prema zajednicama na jugu Izraela. Više od 15 raketa ispaljeno je na Izrael, ali nisu izazvale nikakve žrtve niti štete.

Izraelski borbeni avioni i artiljerija uzvratili su na raketne napade iz pojasa Gaze po južnom Izraelu. Nekoliko vojnih položaja koji pripadaju Hamasu je bombardovano. Niko još nije preuzeo odgovornost za raketne napade na Izrael, ali jevrejska država ipak smatra Hamas odgovornim za raketnu vatru iz pravca Gaze prema Izraelu.

Abbas: Tražit ćemo da UN poništi Trumpovu odluku

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je rekao da će od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda tražiti da poništi odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela. U saopćenju za javnost, koje Abbas  potpisuje zajedno sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i generalnim sekretarom Organizacije islamske saradnje (OIC) Yousef Al-Othaimeen poručeno je da prema pravilima UN-a, Palestinci mogu tražiti glasanje o ovom pitanju, a o kojem SAD ne mogu glasati.

‘Ići ćemo pred Vijeće sigurnosti i tražiti da se poništi Trumpovo priznanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela’‘, rekao je Abbas. On je istaknuo da je jučerašnjim samit koji je održan u Turskoj tim povodom jedan od najvažnijih do sada, jer se bavio iznimno važnim pitanjem i namjerom SAD-a da premjeste svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem.

Ova odluka krši rezolucije UN-a, posebno Vijeća sigurnosti, a koje su i Sjedinjene Države odobrile, a u kojima se zabranjuje prebacivanje ambasada u Jerusalem. Ipak, SAD su odlučile tako, što je izazvalo žestoke reakcije i demonstracije širom svijeta. Mi ćemo, također, od Generalne skupštine UN-a zatražiti punopravno članstvo Palestine”, rekao je Abbas.

Prema njegovim riječima, SAD više nisu iskreni zagovornik mira i njihovo učešće u mirovnim razgovorima ”neće prihvatiti ni Arapi ni muslimani”. ”Ne možemo prihvatiti medijatora koji ne zadovoljava najjednostavnije uvjete kako bi bio iskren i nepristrasan”, dodao je. Abbas je pozvao lidere arapskog i islamskog svijeta da posjete Jerusalem i ojačaju njegovu poziciju.

Zahvalio se Papi Franji

‘Moramo zaštiti Jerusalem pomažući njegovim stanovnicima u vrijeme kada ih se želi otjerati. Jerusalem nisu samo kamenje i građevine”, rekao je. On se zahvalio onima koji su pružili podršku Palestincima, uključujući papu Franju i sve kršćanske duhovne lidere.

”Muslimani i kršćani se zajedno mole u Jerusalemu kroz Kur’an i Bibliju kao izraz jedinstva naroda ove zemlje”, poručio je Abbas.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj