KANDIDAT ZA BRAZILSKI SENAT: Ronaldinho ulazi u politiku

Nekada sjajni brazilski fudbaler Ronaldinho (37) kandidovaće se za Senat na parlamentarnim izborima u Brazilu 2018. godine, objavio je ugledni dnevnik “O Globo”. Ronaldinho će navodno biti kandidat Socijalističke hriščanske partije (PSC), čiji je član Jair Bolsonaro.

Image result for Ronaldinho in politics

Bivša zvijezda svjetskog fudbala čeka da Bolsonaro zvanično objavi kandidaturu, a očekuje se da će se to dogoditi u martu 2018. godine, kaže “O Globo”. Ronaldinho će se kandidovati na izborima u državi Minas Gerais.

Bolsonaro će se kandidovati za predsjednika Brazila, a radi se o kontraverznom političaru koji ima konzervativne stavove prema istospolnim brakovima, smrtnoj kazni i odbrambenoj politici zemlje. Sam sebe upoređuje s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, a u javnosti je osuđivan zbog neumjesnih komentara o ženama i gay zajednici.

Ronaldinho je profesionalnu fudbalsku karijeru počeo 1998. godine u Gremiju, u kojem je prošao sve omladinske selekcije. Tri godine kasnije prelazi u Paris Saint-Germain, 2003. godine u Barcelonu, gdje je i stekao svjetsku slavu. S Barcom je osvojio dva naslova šampiona i dva pehara Superkupa Španije, te jednu Ligu šampiona.

Do kraja karijere, koju je okončao 2015. godine, igrao je još za Milan, Flamengo, Atletico Mineiro, Queretaro i Fluminense. U dresu Brazila, s kojim je 2002. godine bio svjetski šampion, odigrao je 97 utakmica i postigao 33 gola. Svjetska fudbalska federacija (FIFA) dva puta ga je proglasila za najboljeg igrača svijeta 2004. i 2005. godine. “Zlatnu loptu” dobio je 2005. godine.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj