KARL SE VRATIO KUĆI! Lagerfeldov modni trijumf u Hamburgu

Stara izreka kaže da nikada ne trebamo gledati unazad! Karl Lagafeld je ispoštovao drevnu mudrost inovantnom smotrom mode mornarskog stila, predstavivši je u čuvenoj Filharmoniji Elba u rodnom Hamburgu, za trajanja godišnjeg defilea pod nazivom “Umjetnički pozivi”.

Djelo arhitekata Jacquesa Herzoga i Pierrea de Meurona, ogromno zdanje izgrađeno na skladistu od cigli, vrtoglave staklene strukture visoke 110 metara, dominira hamburškom lukom. Djeluje kao brod koji se ljulja na nemirnom moru.

Piše: Džana Mujadžić

Valovi, jedra, remorkeri, kargoi nadahnuli su kreatora za novu kolekciju koja se sastojala od 87 prolaza manekena. Šetali su podijem, odjeveni u kapetanske kostime od tweeda, ukrašene kristalnim ili pozlaćenim lancima, broševima sa cuvenim inicijalima CC. Istog tipa kao odjeca “Beatlesa” na početku karijere, kada su nastupali u četvrti Reeperbahn, sredinom 60 godina proslog stoljeća.

Osim mornarskih referenci mogle su se zamijetiti hlače na čijim su završecima prišivena zrna kukuruza ili koža. Mušketarske cizme su imale dobru prđju kod publike, oduševljene odgovarajućim kaputićima ili koktel haljinama nalik na pulovere. Njemačke modne sljedbenike su zanimale torbice u obliku vaza i preuređeni Chanel kostimi, kojima je njihov slavni sunarodnik podario svježe oblike, pletenice i pruge pa luksuzne kockice, zabavljajući se i neobčnim, morskim detaljima.

Njemacki top model Anna Exers predvodila je smotru čiji su manekeni hodali po podiju uz “živu glazbu”, pomno odabranog orkestra čijih je 35 članova izvodilo “La Palomu”, umnoženu ehom posebne akustičnosti dvorane.

Najprivlačniji dio događaja činile su kreatorove perjane fantazije, ostvarene u čuvenim, pariskim ateljeima slavne kuće. Najatraktivnija je bila mornarska, kratka oprava sa perjem i horizontalnim prugama, djelo pariske kuće Maison Lénané, specijaliste cvijeća i perja, oformljene 1880. godine, koju je Chanel kupio prije 22 ljeta.

Za predstavljanje večernjih haljina Lagarfeld je najprije istakao providne suknje od tila, nošene uz tople i prostrane  pulovere crno bijelih nijansi kojim nije nedostajala smjelost. Reproducirali su barokne motive hamburške glavne općine dok je lokalni instrument harmonka, poslužio kao nadahnuće izradi torbica, ukrašenih zlatnim lancima.

Za finale smotre, Lagerfeld odjeven u Dior Homme,  pozdravio je publiku u pratnji nećaka Hudsona, budućeg vlasnika njegove značajne ostavštine. Vise od 1200 osoba priredilo je kreatoru posebnu “standing ovation”. Iznenađen,Karl Lagerfeld je izjavio kako se jednostavno “vratio kući” nakon šest desetljeća izbivanja. Učinio je to na trijumfalan način jer je događaj pratila cijela planeta.

 

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj