NAKON SASTANKA SA VULINOM! Dodik: Suspendovat ćemo primjenu MAP-a

RS suspenduje aktivnosti na primjeni Akcionog plana za članstvo u NATO-a zbog otimanja vojne imovine RS-a, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS-a, nakon sastanka sa Aleksandrom Vulinom, ministrom odbrane Srbije u Banjaluci.

“Sa stanovišta RS-a, imajući u vidu činjenicu da se intervencionizam odnosio prije svega na otimanje imovine, prije svega vojne imovine, kasarni, i kao što su sada putem Suda BiH pokušali oteti našu imovinu u Han Pijesku, mi obustavljamo bilo kakve aktivnosti na primjeni MAP-a”, rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je Narodna skupština RS-a nedavno usvojila Deklaraciju o vojnoj neutralnosti, i da od svih predstavnika RS-a očekuje da je poštuju i primjenjuju.

Bilo je nekih različitih tumačenja kako mi na to nemamo pravo. Mi imamo pravo jer je to naš stav u okviru BiH i mi izlazimo s našim stavom kad god budu pokrenuta ta pitanja. Mi ne želimo da imamo bilo kakvu granicu na Drini koja bi bila granica nekih vojnih saveza i mi to ne krijemo“, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da RS ne može da pređe preko činjenice da je NATO dva puta bombardovao srpski narod bez saglasnosti svjetske organizacije, i da je šteta od bombardovanja i sankcija još prisutna.

Kada imate Savez koji podržava samo jednu stranu u ovom slučaju muslimansku, onda ne može da se razgovara na temu ultimatuma i mi ćemo to odbiti bez obzira što se radi o NATO savezu“, rekao je Dodik, i dodao da narod “teško može da mentalno prihvati nekog ko se tako ponašao”.

On je dodao da je RS nezadovoljna činjenicom da Srbija kao potpisnica i garant Dejtonskog sporazuma nije uključena u Savjet za implementaciju mira, i da je na taj način eliminisana iz procesa odlučivanja na tom nivou.

Vulin i Dodik su najavili nekoliko ugovora iz oblasti namjenske industrije, koji će započeti potpisivanjem ugovora o remontu tenkovskih i avionskih motora Vojske Srbije u preduzećima RS-a.

Vulin je rekao da će Ministarstvo odbrane Srbije u skladu s politikom koju provodi Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije obezbijediti ugovore u visini od 343 miliona dinara za Remontni zavod Orao iz Bijeljine i Fabriku specijalnih motora Pale za remont motora.

Mi konkretno radimo na sprovođenju politike i konkretno omogućavamo preduzećima i odbrambenoj industriji RS da se razvijaju i rade“, rekao je Vulin.

Dodao je da Srbija smatra da se Dejtonski sporazum mora bezuslovno poštovati i provoditi, te da je za nju prihvatljivo sve oko čega se dogovore dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

I Dodik i Vulin su istakli da ne očekuju probleme pri realizaciji ovih ugovora jer se, kako su istakli, radi o čisto komercijalnom poslu, a namjenska industrija je na nivou entiteta.

 

(Global CIR/NN/Agencije)

Komentiraj