Radnici u Japanu koriste samo pola svog godišnjeg odmora, ali i za taj period osjećaju grižnju savjesti

Radnici u Japanu koriste samo pola svog godišnjeg odmora, ali i za taj period osjećaju grižu savjesti, rezultati su nedavnog istraživanja. Već drugu godinu zaredom japanski radnici su na posljednjem mjestu po istraživanju kompanije “Ekspedija” o radnim navikama, koje je obuhvatilo 30 zemalja, jer godišnje koriste samo deset dana odmora.

Related image

Ne samo da se malo odmaraju, već im je i sama pomisao na odmor neprijatna. Oko 63 posto radnika reklo je da se osjećaju krivim zbog odmora. Njihovi susjedi u Južnoj Koreji i Singapuru su na drugom i trećem mjestu sa 61 odnosno 35 posto, javlja “Russia Today”.

Za razliku od azijskih zemalja, radnici u Italiji, Meksiku i Španiji imaju najmanji osjećaj krivice kada koriste godišnji odmor.

Japanski radnici kažu da izbjegavaju godišnji odmor zbog različitih razloga, uključujući “nedostatak radnika”, ali i solidarnost sa kolegama. Takođe, 33 posto japanskih ispitanika kaže da “ne zna” da li bi njihovi poslodavci odobrili odmor.

U istraživanju je učestvovalo 15.081 odraslih lica u 30 zemalja. Japan je poznat po intenzivnim radnim navikama. Svake godine stotine ljudi se ubiju ili umru od moždanog ili srčanog udara usljed preopterećenja na poslu.

Jedan od poznatijih slučajeva “karošija”, odnosno smrti usljed prevelikog rada, u slučaju koji preplavio medije u Japanu, odnosi se na 31-godišnju novinarku koja je umrla od srčanog zastoja nakon što je u toku jednog mjeseca radila prekovremeno 159 sati.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj