TREBALA JE PROPASTI TITOVA JUGOSLAVIJA PA DA OBNOVIMO DIPLOMATSKE VEZE! Dačić na godišnjici obnove odnosa sa Izraelom: Kosovo je naš Jerusalem

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da je Kosovo srpski Jerusalem i da je prekid diplomatskih odnosa sa Izraelom u vrijeme bivše Jugoslavije bila greška. Dačić je istakao da Srbija izuzetno cijeni principijelan stav Izraela o nepriznavanju ‘jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova’, što se pozitivno reflektuje na kvalitet i sadržaj odnosa.

“Kosovo je naš Jerusalem”, poručio je Dačić na konferenciji “Godine jubileja” koju je Ambasada Izraela u Beogradu organizovala povodom 25 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Izraela. Šef srbijanske diplomatije je rekao da su ukupni odnosi Srbije i Izraela na svim poljima, od političkog preko ekonomskog i kulturnog, na dobrom kolosijeku sa perspektivom da budu kvalitetniji i sadržajniji. On je istakao da je 25 godina od obnavljanja diplomatskih odnosa važan jubilej i prilika za osvrt na bogatu tradiciju srpsko-jevrejskog prijateljstva, koje je “odolevalo najvećim istorijskim izazovima dva naroda”.

Dačić je rekao da je ovaj jubilej prilika i da se istakne zajednička usmjerenost ka budućnosti i jačanju odnosa, saradnje i bliskosti, te najavio da će centralno obilježavanje biti sutra u Skupštini Srbije.

Bila je greška prekidanje diplomatskih odnosa sa Izraelom u vrijeme bivše Jugoslavije

“Bila je greška prekidanje diplomatskih odnosa sa Izraelom u vrijeme bivše Jugoslavije. Na žalost trebalo je da Jugoslavija propadne da mi obnovimo diplomatske odnose. To možda najbolje govori o specifičnom odnosu srpskog naroda u okviru bivše Jugoslavije prema državi Izrael i jevrejskom narodu”, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije čestitao je praznik Hanuka jevrejskoj zajednici u Srbiji i svijetu i poželio pripadnicima i srpskog i jevrejskog naroda zdravlje, mir i prosperitetnu saradnju. Izraelski ambasador Alona Fišer-Kam rekla je da su odnosi Srbije i Izraela prošli kroz svijetle i tamne periode sa trenucima solidarnosti, nerazumijevanja i političkih razlika.

“Bio je tu i dugi period prekida u diplomatskim odnosima, ali ipak topla osjećanja koja ova dva naroda dijele jedan za drugoga su se održala, a premošćavanje ovog jaza je dao konkretan izraz ovom prijateljstvu”, rekla je Fišer-Kamova.

Ona je ukazala da Srbija i Izrael danas imaju “otvorene kanale i veoma bogat politički dijalog” i napomenula da u ekonomiji raste razmjena dvije zemlje, povećavaju se izraelske investicije u Srbiji i broj izraelskih turista, ali i saradnja u kulturi.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj