INSTANT KARMA! Damir Nikšić: Povratak “Malog Bude” i podgrijanog leša propale politike

Čujem da se po sakralnim kuloarima “stranke demagoške akcije” na sva usta promoviše i priprema povratak “Malog Bude” i velikog unitariste na političku scenu na mala i velika vrata – ni manje ni više nego kao njihovog kandidata za člana predsjedništva BiH. 


Biće da je to dugo obećavano veliko proljetno iznenađenje i osvježenje u BH politici: “svježa” faca koju pamtimo još iz Dejtona, podgrijan leš propale politike propasti i jedan od originalnih kumova današnjeg BH aparthejda i “našeg” segregacijskog Ustava.

Vratio se sa šupljom o Bosanskohercegovačkom unitarizmu, a sve su prilike da je u Indiji zapravo utvrdio gradivo indijskog komunalizma koji sve desničarske partije nastoje utvrditi ovdje u ovoj evropskoj koloniji i patronatu posljednjih dvadesetak godina. Ako ne znate o čemu se radi u “indijskom komunalizmu” – izguglajte i biće vam jasan plan koji lokalne političke marionete imaju za BiH – sramotni plan koji aktivno provode već više od dvije decenije nastojeći da zatru i posljednji trag jedinstvenog, kosmopolitskog i mješovitog BH i jugoslovenskog društva na ovim prostorima.

Problem u BiH, jednako kao i problem u “regiji”, tj. na području bivše Jugoslavije, nije nepostojanje i neodrživost jedinstvene države (tzv. vještačke tvorevine), već upravo obratno: problem je sistematsko iskorjenjivanje, vještačko komadanje i otuđivanje jedinstvenog društva na ovim prostorima koje posve prirodno teži povezivanju, srođavanju i orođavanju.

Da je “mali Buda” iole budan u stvarnosti ove “Južnoevropske republike” od BiH, a ne poetski sneno i zaneseno uronjen u egzotične svjetove i nekretnine Orijenta, bliskog i dalekog istoka (sa kojega ga nastoje dozvati na političku scenu da odglumi rivala i pretendenta na bošnjačko prijestolje ovdašnjeg medijskog mogula), znao bi da su BH Alabami potrebniji integracionisti od unitarista. Znao bi da prioritet nije jeftino polupravničko-poludržavničko “polutikanstvo”, ustajalo blefiranje i žongliranje Dejtonskim konceptom BiH (kojemu je, da se ponovo podsjetimo, i sam nazočio), već da je prioritet u ovoj zemlji da se, pored ostalih učesnika združenog zločinačkog poduhvata protiv građana i otvorenog građanskog društva u BiH, zaustavi i pogubna kleronacionalistička politika etnonacionalnog izolacionizma partije koja ukida zajednički BHS jezik u Kantonu Sarajevo (štoćereć: u GLAVNOM GRADU te PRIJE SVEGA ZAJEDNIČKE nam BiH) uništavajući tako preostali kosmopolitski karakter BH društva i gradova, upravo te iste partije koja ga i dovodi za svoga kandidata na parlamentarnim izborima 2018.

Kako pomiriti njegove političke stavove i izjave sa njihovom politikom – vjerovatno oni najbolje znaju. Ja se barem nadam. U suprotnom neko će ispasti lud, a neko zbunjen. A onda znamo šta slijedi.

No šalu na stranu. Sva ta neozbiljna igra i poigravanje izlapjelih, propalih i ofucanih mudonja i dupeglavih šatro-državnika, njihova bolesna fiksacija etnopartijskom dominacijom zajedničkom državom, njenim institucijama, simbolima, njihovo bahato služenje banalnim i jeftinim građanskim nacionalizmom kao dimnom zavjesom iza koje bi “najbrojniji narod” trebao demokratski zajahati i uspostaviti entokratiju, nekakvu etnonacionalnu i kulturnu hegemoniju unutar granica, u kombinaciji sa totalnim nehatom, čak i prijezirom prema ideji jedinstvenog, otvorenog, slobodnog, kosmopolitskog građanskog društva obrazovanih, naprednih, pametnih pojedinaca, građanki i građana – predstavlja samo kopiju u manjem formatu onoga što se desilo Jugoslaviji devedesetih. I u tom slučaju znamo šta slijedi. Zato se ne trebamo više ni praviti ludi, niti dozvoliti da nas opet zbune.

Uopšte više nije pitanje da li je iko od tih glupana išta naučio za njihova života ili su svo vrijeme bili, a evo vidimo da i dalje jesu, fokusirani samo na to da sistematski i do kraja s*ebu naše. Pitanje je da li smo mi konačno naučili lekciju i da li smo spremni dati im je umjesto svoga glasa.

(Global CIR/Piše: Damir Nikšić)

1 Komentaron this Post

  1. Hahah fenomenalno sročeno

    Reply

Komentiraj