LOŠE VIJESTI ZA NEPRIJATELJE EU! Zemlje članice unije ispunile 70-godišnju ambiciju vojne integracije

Zemlje članice Evropske unije ispunile su u četvrtak svoju 70-godišnju ambiciju integracije svojih zaštitnih mehanizama, sklopivši pakt o zajedničkom financiranju, razvoju i angažiranju oružanih snaga.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk ovaj potez je nazvao “lošim vijestima za naše neprijatelje“, javlja agencija Reuters.

Cilj tog dogovora, koji je 1950-ih godina prvi put blokirao francuski parlament u strahu od stvaranja EU-armije, jeste okončati rasipanje milijardi eura na odvojene odbrambene sisteme.

Smanjenje ovisnosti o SAD-u

Cilj tog pakta također je smanjenje snažnog oslanjanja Evrope na Sjedinjene Američke Države. Jedine zemlje koje nisu potpisale sporazum su Danska, koja se ne želi miješati u vojna pitanja EU-a, te Malta, zajedno s Velikom Britanijom koja izlazi iz EU-a.

Namjena tog pakta, pod nazivom Trajna strukturirana saradnja (Permanent Structured Cooperation – PESCO), jeste pokazati jedinstvo i konkretan je korak u integraciji EU-a, posebno nakon odluke Velike Britanije o napuštanju tog bloka, kazali su diplomate.

Uspostava PESCO-a predviđena je Lisabonskim ugovorom, ali tek se sada to ostvaruje, stoga ga predsjednik Komisije nazvao “Trnoružicom Lisabonskog ugovora, koja se sada budi”.

“Godinama je najjači argument protiv PESCO-a bio strah da će voditi k slabljenju NATO-a. Ali, upravo suprotno. Snažna europska obrana prirodno jača NATO. Zato PESCO nije samo dobra vijest za nas, nego i za naše saveznike i loša vijest za naše neprijatelje”, rekao je na prigodnoj svečanosti predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Tusk o Brexitu: Najteži test jedinstva u EU tek slijedi

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je danas u Briselu da je prva faza pregovora o Brexitu bio test jedinstva 27 članica Evropske unije (EU), upozorivši da najteži period tek slijedi. Tusk je po dolasku na EU samit u Briselu izjavio da će jedinstvo EU biti još više testirano naredne godine.

“Nemam sumnje da će druga faza pregovora biti pravi test našeg jedinstva”, poručio je Tusk.

Evropska komisija (EK) prošle sedmice je saopštila da je postignut dovoljan napredak u pregovorima o istupanju Velike Britanije iz EU, što omogućava početak nove faze pregovora o budućim odnosima.

EU je postavila tri prioritetna područja u kojima se mora postići dovoljan napredak kako bi se moglo prijeći u drugu fazu: ispunjavanje finansijskih obaveza Velike Britanija prema evropskom budžetu, pitanje granice između Irske i Sjeverne Irske te prava evropskih građana u Velikoj Britaniji i britanskih u EU-u nakon Brexita.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj