MERKEL I MACRON: Do marta dogovor o reformi eurozone

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da bi, zajedno sa Francuskom, do marta 2018. godine trebala da postigne jedinstven stav o načinu na koji će se reformisati eurozona.

„Razgovarala sam sa francuskim predsjednikom o usaglašavanju naših stavova do marta. Pronaći ćemo zajedničko rješenje jer je Evropi potrebno”, izjavila je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsjednikom Emanuelom Markonom održanoj po okončanju dvodnevnog samita evropskih lidera u Briselu, prenosi agencija Rojters.

U tim reformama bi se, kako je istakla, trebalo fokusirati na jačanje konkurentnosti 19-članog bloka, navodi britanska agencija, i dodaje da je Merkelova istakla da „sam novac” ne može riješiti sve probleme.

Makron je, takođe, izrazio uvjerenje da će sa Njemačkom ostvariti napredak po pitanju ideja za reformisanje eurozone do marta, kada Njemačka bude imala novu koalicionu vladu.

Makron je rekao da je „stabilna i snažna Njemačka” u interesu svih kako bi se ostvario napredak na planu evropskih integracija.

„Naš cilj je da imamo dogovor do marta, jer u toj fazi, politički korak će biti završen u Njemačkoj, i imat ćemo kapacitet da zajedno postignemo znatno više na tom planu”, rekao je Makron govoreći o reformisanju eurozone.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj